prava

Radnici 'Tuzla kvarca' nastavljaju štrajk glađu

Gospodarstvo / Flash | 12. 04. 2016. u 13:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici firme "Tuzla kvarc" nastavili su danas u krugu firme štrajk glađu, koji su započeli jučer, zahtijevajući da im se omogući pravo na rad i vraćanje koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Kako je kazala jedna od radnica "Tuzla kvarca" Meliha Štefulj, radnici zahtijevaju isti tretman kao i ostali koncesionari na području Tuzlanske županije.

Navodi da je ugovor o koncesiji ovoj firmi istekao 2010. godine te da je bio u pripremi ugovor u redovnoj proceduri za period do 2014., ali je odluka za dodjelu kocesije stavljena van snage nekoliko dana nakon podizanja optužnice protiv "Tuzla kvarca" i rukovoditelja ove firme, koji se terete za tešku krađu.

Štefulj tvrdi da bez obzira na to što su ovoj firmi blokirani bankovni računi, poslovni partner u njezino ime može dati garanciju. Kaže također da je jučer jednom od štrajkača pozlilo, nakon čega je upućen na Univerzitetsko klinički centar u Tuzli, te mu kolege nisu dopustile da nastavi štrajk.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanske županije Srđan Mićanović jučer je poručio da je to ministarstvo aktivno na rješavanju problematike ove firme, pozvavši radnike da povuku odluku o stupanju u štrajk glađu.

‘’Ovo je problem koji se ne može riješiti uvjetovanjem ministarstva i vlade da uradi nešto što je mimo propisa i zakona’’, kazao je Mićanović.

Navodi da se u proteklih 15 dana dva puta sastao s predstavnicima sindikata firme "Tuzla kvarc" i zamjenikom direktora ove firme. Ističe da koncesionar "Tuzla kvarc" sa svojim blokiranim računima nije u mogućnosti osigurati bankovnu garanciju.

‘’Očekivali smo da se "Tuzla kvarc" dovede u zakonske okvire, da se odblokira barem jedan račun preko kojeg bi ova firma mogla raditi i funkcionirati, međutim, do danas to nije učinjeno’’, ističe Mićanović. Zaključuje da je problem ove firme višegodišnji i treba da ga riješe uprava i vlasnici, a da se županijska vlada priključi u pomaganju rješavanja problema.

Kopirati
Drag cursor here to close