Konačan kraj

Radnici Laste tehnološki višak: Svi smo na Zavodu za zapošljavanje

Gospodarstvo / Flash | 17. 02. 2017. u 11:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici čapljinske tvornice keksa i vafla ''Lasta'' Čapljina izgubili su bitku za svoja osnovna prava sa ovim nekadašnjim gigantom u proizvodji slatkiša.

Kako je za Bljesak.info potvrdio predsjednik sindikata čapljinske ''Laste'' Luka Trtranj, svi su proglašeni viškom 30. siječnja, nakon čega su se prijavili na Zavod za zapošljavanje.

Podsjetimo, radi se o 150 radnika, a Trtanj tvrdi da su svi od veljače na Zavodu za zapošljavanje.


Predsjednik Sindikata radnika Laste Luka Trtanj (Foto: Bljesak.info)

''Zaključno sa 30. siječnjem proglašeni smo tehnološkim viškom, i dobili smo tu neku odluku, iako istu mi nismo potpisali, ali smo je preuzeli i zajedno sa ostalim dokumentima odnijeli na Zavod za zapošljavanje. Većina radnika je uradila tako'', istaknuo je u razgovoru za Bljesak.info Trtanj.

Nekad gigant - danas gubitaš

Posljednji štrajk radnika održan je 26. siječnja. Radnici su tada poručili kako pogoni od 23. prosinca ne rade, te kako je njima tada rečeno da idu na blagdanski odmor, ali nisu ni slutili da će pogoni ostati ugašeni do danas, a da će se oni morati na ovaj način boriti za plaću koja je iznosila manje od 400 KM. Radnici su potraživali tri plaće, zdravstveno osiguranje te doprinose za 2014., 2015. i 2016. godinu.

''Nitko nas nije ništa obavijestio, prije Božića smo poslani kući kao za praznike, ali nas više nisu zvali. Mi smo razočarani, ja radim 39 godina i šest mjeseci i ostajem bez posla. Tko će mene uzeti da radim sa 56 godina, a skoro više i ne mogu raditi. Ne bismo išli u mirovinu da se može radit'', kaže za Bljesak.info Antonija Granić.


Pogoni zaključani - radnici poslani kućama (Foto: Bljesak.info)

Poslije vrlo lošeg odjeka u bh. javnosti, oglasilo se vodstvo Zvečeva, inače većinski vlasnik čapljinske Laste. Poručili kako žele zadržati radna mjesta, ali to je očito bila obmana i radnika i javnosti u jedinom priopćenju kojim se Zvečevo d.d. obratio vezano za nastalu situaciju.

Zvečevo d.d. navodno zabrinuto za radnike

''U potpunosti razumijemo nezadovoljstvo radnika, jer su najmanje krivi za nastalu situaciju'', rekli su Bljesak.info iz kompanije Zvečevo d.d., koji su prije mjesec dana tvrdili kako traže rješenje za ovu tvornicu.

Iz Zvečeva d.d., koji posjeduje 51% dionica društva Lasta d.d, tada nam je rečeno vjeruju da će u vrlo skoro vrijeme pronaći kvalitetno rješenje za cjelokupnu situaciju u Lasti d.d.

''Zvečevo ulaže ogromne napore zajedno s menadžmentom tvrtke, kako bi pronašli rješenje za ovu svima tešku situaciju, kao što to činimo već nekoliko godina kroz osiguravanje i financiranje sirovina za proizvodnju te davanjem pozajmica društvu za isplatu plaća i drugih obveza'', rečeno nam je iz ove kompanije.


Tvornica keksa i vafla Lasta Čapljina (Foto: Bljesak.info)

Naglasili su i kako im je u interesu zadržati kontinuitet proizvodnje, opstojnost brandova i proizvoda, te svakako zadržati radna mjesta.

''Tržišne okolnosti kao što su nelojalna konkurencija, razvoj privatnih marki trgovaca, uvoz proizvoda upitne kvalitete su ključni razIozi nastale situacije, s čime se Lasta, kao poznati proizvođač visokokvalitetnih proizvoda, vrlo teško nosi na tržištu'', rekli su nam iz Zvečeva d.d.

Ostaje dojam kako je priopćenje sročeno iz bojazni od bojkota proizvoda tvrtke Zvečevo, ne samo na čapljinskom području, nego i znatno šire.

Direktor Laste za sve krivi medije

Direktor čapljinske Laste Ivan Raguž kratko je rekao da neće ništa komentirati, jer Bljesak.info nije objektivan, te nam je poklopio slušalicu.


Direktor čapljinske Laste Ivan Raguž (Foto: Bljesak.info)

I proteklog ljeta Raguž je imao, u najmanju ruku, neobične izjave kojima je optužio medije kako objavljivanjem članaka o problemima radnika Laste samo stvaraju probleme.

''Bezveze vam je vijest i ovo je branša teška, ovdje je borba opstati na tržištu. Ja nisam ni vlasnik, niti kupac, ni prodavac, prema tome to pitanje nije za mene, a pogotovo ne za Sindikat'', rekao je Raguž proteklog ljeta za Bljesak.info i dodao da medijskim istupima Sindikat samo šteti Lasti'', prokomentiravši tada aktualni štrajk.

Lasta ima čak 497 dioničara

Lasta ima ukupno 497 dioničara, većinski vlasnik je Zvečevo Požega s udjelom od 51,03 posto, slijedi Nermin Šehić 2,64 posto itd. Tajna takve disperzije je u činjenici kako su čak 43,04 posto kapitala vlasnici interni dioničari, odnosno bivši i sadašnji zaposlenici.

Državni kapital je privatiziran kombiniranom metodom pa je u tzv. velikoj privatizaciji Zvečevo kupilo 51 posto kapitala, dok je preostalih 5,96 posto državnog kapitala privatizirano javnim upisom dionica. Kupnjom 51,03 posto udjela 29. studenoga 2001. Zvečevo se obvezalo da će, uz zatečenih 168 radnika, zaposliti još 66 novih. Većinski paket od 51,03 posto plaćen je 250.000 KM uz obvezu ulaganja 5,7 milijuna KM.

Međutim, većinski vlasnik je “zaboravio” preuzete obveze pa je Agencija za privatizaciju HNŽ-a tužila Zvečevo, čiji je većinski vlasnik (64 posto kapitala) obitelj Alvir. Poslije sudske nagodbe 2009. došlo je do produljenja roka kupcu do konca 2010. Nakon toga nabavljen je dio opreme.

Kopirati
Drag cursor here to close