Teško stanje

Radnici Feroelektra 40 mjeseci bez plaće

Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2015. u 17:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna organizacija „Feroelektro“ d.d. danas je upozorila na potpuni zastoj u realizaciji pravomoćne presude Kantonalnog suda Sarajevo i nepostupanje nadležnih institucija Federacije BiH u vezi s preuzimanjem i upravljanjem, više stotina milijuna maraka vrijednom imovinom Feroelektra.

Na konferenciji za novinare u Domu sindikata u Sarajevu predsjednik ove sindikalne podružnice i v.d. direktor Feroelektra Senad Smajić, koga je imenovala Vlada Federacije BiH, podsjetio da je 15. prosinca prošle godine Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se raskida kupoprodajni govor sa „Stanić investom“ čime se vlasništvo nad Ferolektrom vraća Vladi FBiH, odnosno Federaciji BiH.

''Vlada Federacije je upisana u knjige kao vlasnik i u tom kontekstu je presuda provedena. Međutim, godinu dana nakon toga Vlada FBiH i dalje ne raspolaže s više stotina milijuna vrijednom imovinom Feroelektra'', kazao je Smajić dodajući da imovinom Feroelektra i dalje upravljaju Stanići i nanose veliku štetu poduzeću.

Naveo je kako "i pored sudske naredbe o zabrani korištenja i raspolaganja i otuđenja imovine Feroelektra od 14. rujna, Stanići i dalje koriste, raspolažu i upravljaju nekretninama poduzeća“.

Od 15. decembra kad je donosena odluka Kantonalnog suda, kako je dodao, Stanići su dosad naplatili milion i po maraka na osnovu izdavanja prostora čiji je vlasnik Vlada Federacije i mali dioničari.

Smajić je kazao da su radnici Feroelektra 40 mjeseci bez plaće, doprinosa i bilo kakvih primanja i da se ne mogu liječiti. Naveo je da su jučer imali sastanak s federalnim ministrom trgovine i da očekuju da poduzme što je u njegovoj nadležnosti da bi se zaštitila imovina poduzeća i radnicima omogućilo da se vrate na svoja radna mjesta.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović istakao je podršku Saveza koji je sve vrijeme bio na strani radnika „Feroelektra“. S obzirom na to da postoje presuda koja je pravomoćna i zabrana da se ne može raspolagati imovinom, kako je kazao Bajramović, presudu je potrebno provesti jer u sadašnjoj situaciji najveću štetu trpe radnici.

Kopirati
Drag cursor here to close