Prosvjed

Radnici ArcelorMittal Zenica traže svoje plaće

Kako je kazao predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović, radnicima je jučer isplaćena polovica plaće za ožujak, ali radnici nisu radili samo pola mjeseca, nego cijeli mjesec.
Gospodarstvo / Flash | 11. 04. 2019. u 15:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat kompanije "ArcelorMittal" Zenica počeo je u 15 sati jednosatni prosvjed zbog neisplaćivanja plaće za mjesec ožujka.  Kako je kazao predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović, radnicima je jučer isplaćena polovica plaće za ožujak, ali radnici nisu radili samo pola mjeseca, nego cijeli mjesec. 

''Ovo je osveta generalnog direktora Biju Naira, zato što smo prošle godine 'izganjali' povećanje plaće za šest posto te regres'', kazao je Kapetanović, koji je napomenuo da su imali i veliku svjetsku krizu pa plaće opet nisu kasnile.  

Kompanija, kako je dodao, za samo dva dana zaradi plaće radnicima za taj mjesec. 

''Svaki kamion koji s robom napusti krug poduzeća, unaprijed je plaćen'', ističe Kapetanović, te podvlači a da nema razloga za kašnjenje plaće. On je najavio da će, sve dok radnici ne dobiju cijelu plaću, svaki radni dan protestirati od 15 do 16 sati pred zgradom Uprave.   

Kapetanović je dodao kako su o svemu obavijestili i Kantonalnu i Federalnu inspekciju, jer kako ističe, radi se o kršenju kolektivnog ugovora.   

Najavio je da će protiv kompanije i odgovorne osobe podnijeti i kaznene prijave.  

Podršku radnicima dali su i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata metalaca FBiH Bajro Melez te sindikalni lideri iz ZDK-a.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close