Borba za plaće

Radnica Centra za obrazovanje peti dan štrajka glađu

Gospodarstvo / Flash | 23. 10. 2015. u 13:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nada Dakić, radnica banjalučkog Centra za obrazovanje, odgoj i rehabilitaciju sluha i govora, peti dan štrajka glađu i tako će biti i u sljedećem razdoblju sve dok ne dobije svojih osam zarađenih plaća.

Ne vjeruje u obećanja da će njen, ali i problem još nekoliko njenih kolega biti riješen, što je danas rekla i ministru prosvjete i kulture RS-a Dani Maleševiću, koji ju je posjetio.

''Ta priča da se nešto rješava traje od prosinca prošle godine, pa više ne vjerujem nikome dok ne vidim crno na bijelo '', uvjerava u razgovoru za Fenu ova nastavnica koja radi s autističnom djecom.

S resornim ministrom je razgovarala, jer, kaže, vjerojatno im smeta što ona pet dana prije nastave pola sata stoji ispred Centra s natpisom ''Štrajk glađu! Hvala ministru i pomoćnicima u Ministarstvu prosvjete RS-a i direktoru Centra za obrazovanje, odgoj i rehabilitaciju sluha i govora. Nisu mi oduzeli pravo na rad, ali jesu pravo na osobni dohodak i život. Zašto?''

''Mislim da im je pomalo sramota da ja stojim ovdje punih pet dana, da prolaze djeca, roditelji, moje radne kolege i sve to da gledaju. Više nemam drugog izbora'', kategorična je Dakić, ističući da je ministar prosvjete RS-a obećao da će doći i sljedeći tjedan u Centar, ali da ona čeka pismenu potvrdu da će dobiti zarađeno.

Nada Dakić je premještena iz vrtića u razred na nastavu u školu, a na njeno mjesto je, kaže, došla druga kolegica koja ima plaću iako njoj nisu isplaćene.

''Došla sam da predajem nastavu u razred nakon što je prethodna kolegica otišla u mirovinu, a imala je plaću, dok ja opet nemam plaću. Valjda sam „nevidljiva“ žena, kao i platna lista, djeca, razred'', priča ona.

Sa štrajkom glađu će prestati tek kada dobije pismeni odgovor da će dobiti zarađene plaće, a naglašava da se nikoga ne boji i neće odustati.

Zbog neisplaćenih zarada je u velikim dugovima i "napravili su", kaže, od nje socijalni slučaj.

Nakon što dočeka sve učenike i radne kolege, uđe u razred i uradi nastavu, pa ponovo izađe i sačeka da i direktor ove ustanove krene kući, pa onda ide i ona.

I tako već peti dan. Od ponedjeljka će, kaže, prestati i govoriti.

Direktor Centra Saša Tatić ranije je naveo da je problem nastao kada je Fond zdravstvenog osiguranja s Centrom raskinuo ugovor pa za plaće osam radnika koji nisu bili u posljednjoj sistematizaciji nije bilo novca.

Donošenjem sistematizacije taj problem će se riješiti, ali ništa ne može preko noći jer su u pitanju, kaže direktor, "komplicirane procedure".

Kopirati
Drag cursor here to close