Turizam

Radionica Ureda Vlade ŽZH za europske integracije održana i u Posušju

Na početku radionice se uvodno obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije te naveo da je ova radionica tek jedna u nizu radionica u procesu izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke.
Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2019. u 13:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine, u svadbenom salonu Bagušić u Posušju, održana je radionica ''Zakonodavni okvir za reguliranje obiteljskog smještaja kroz primjere dobre prakse'' koju je organizirao Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, priopćeno je u utorak iz ovog ureda.

Na početku radionice se uvodno obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije te naveo da je ova radionica tek jedna u nizu radionica u procesu izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke koji je Vlada Županije Zapadnohercegovačke pokrenula prošle godine uz potporu projekta MarketMakers.

Dodao je da se radionice održavaju s ciljem upoznavanja što šireg kruga javnosti s temama koje su ključne za turizam, osobito za područje naše županije i potencijale koje imamo kao što su mali obiteljski smještaj, ruralni turizam, aktivni turizam, interpretacija kulturno-povijesne i prirodne baštine u turizmu, itd.

Foto: Ured Vlade ŽZH za europske integracije / Radionica Ureda Vlade ŽZH za europske integracije održana i u Posušju

Zaključio je da sve navedene teme nisu u funkciji turizma iako imaju velik potencijal, tako da je potrebno stvoriti okvir kako bi ih stavili u funkciju turizma i integrirali u cjelokupnu ponudu turizma Bosne i Hercegovine.

Radionicu je održao Nedo Pinezić, stručnjak za razvoj ruralnog turizma s naglaskom na obiteljski smještaj, ujedno i vlasnik privatne tvrtke Quanarius d.o.o. iz Hrvatske koja je specijalizirana za marketing i konzalting u turizmu.

Najvažnije teme koje je na radionici prezentirao svim sudionicima su: Primjer Republike Hrvatske (Izvod iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti); Ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gazdinstvu; Iznajmljivači i ugostiteljske usluge u domaćinstvu; Porez na dohodak (Novosti za uslugu smještaja u domaćinstvu i na OPG-u) nakon čega je uslijedila rasprava.

Foto: Ured Vlade ŽZH za europske integracije / Radionica Ureda Vlade ŽZH za europske integracije održana i u Posušju

Istaknuo je da je na ovoj radionici na temelju najboljih primjera u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama pokušao svim potencijalnim iznajmljivačima privatnog smještaja kao i ostalim sudionicima zainteresiranim za ovu temu objasniti što podrazumijeva zakonodavni okvir koji se sastoji od regulacije smještaja i onog što je najbolnija tema, a to su davanja, odnosno porezi.

Ova aktivnost je financirana u okviru projekta MarketMakers, koji je dio napora Švicarske vlade za pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama, a čine ga konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o., priopćeno je u utorak iz Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Podsjećamo, Ured Vlade ŽZH za europske integracije slične radionice održao je u Ljubuškom i Širokom Brijegu.

Kopirati
Drag cursor here to close