Turizam

Radionica Ureda Vlade ŽZH za europske integracije održana i u Posušju

Na početku radionice se uvodno obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije te naveo da je ova radionica tek jedna u nizu radionica u procesu izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke.
Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2019. u 13:25 Bljesak.info
Kopirati

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019. godine, u svadbenom salonu Bagušić u Posušju, održana je radionica ''Zakonodavni okvir za reguliranje obiteljskog smještaja kroz primjere dobre prakse'' koju je organizirao Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, priopćeno je u utorak iz ovog ureda.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na početku radionice se uvodno obratio Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade ŽZH za europske integracije te naveo da je ova radionica tek jedna u nizu radionica u procesu izrade Plana razvoja turizma Županije Zapadnohercegovačke koji je Vlada Županije Zapadnohercegovačke pokrenula prošle godine uz potporu projekta MarketMakers.

Dodao je da se radionice održavaju s ciljem upoznavanja što šireg kruga javnosti s temama koje su ključne za turizam, osobito za područje naše županije i potencijale koje imamo kao što su mali obiteljski smještaj, ruralni turizam, aktivni turizam, interpretacija kulturno-povijesne i prirodne baštine u turizmu, itd.

Foto: Ured Vlade ŽZH za europske integracije / Radionica Ureda Vlade ŽZH za europske integracije održana i u Posušju

Zaključio je da sve navedene teme nisu u funkciji turizma iako imaju velik potencijal, tako da je potrebno stvoriti okvir kako bi ih stavili u funkciju turizma i integrirali u cjelokupnu ponudu turizma Bosne i Hercegovine.

Radionicu je održao Nedo Pinezić, stručnjak za razvoj ruralnog turizma s naglaskom na obiteljski smještaj, ujedno i vlasnik privatne tvrtke Quanarius d.o.o. iz Hrvatske koja je specijalizirana za marketing i konzalting u turizmu.

Najvažnije teme koje je na radionici prezentirao svim sudionicima su: Primjer Republike Hrvatske (Izvod iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti); Ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gazdinstvu; Iznajmljivači i ugostiteljske usluge u domaćinstvu; Porez na dohodak (Novosti za uslugu smještaja u domaćinstvu i na OPG-u) nakon čega je uslijedila rasprava.

Foto: Ured Vlade ŽZH za europske integracije / Radionica Ureda Vlade ŽZH za europske integracije održana i u Posušju

Istaknuo je da je na ovoj radionici na temelju najboljih primjera u Republici Hrvatskoj i drugim zemljama pokušao svim potencijalnim iznajmljivačima privatnog smještaja kao i ostalim sudionicima zainteresiranim za ovu temu objasniti što podrazumijeva zakonodavni okvir koji se sastoji od regulacije smještaja i onog što je najbolnija tema, a to su davanja, odnosno porezi.

Ova aktivnost je financirana u okviru projekta MarketMakers, koji je dio napora Švicarske vlade za pomoć Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama, a čine ga konzorcij Helvetas Swiss Intercooperation i Kolektiv d.o.o., priopćeno je u utorak iz Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Podsjećamo, Ured Vlade ŽZH za europske integracije slične radionice održao je u Ljubuškom i Širokom Brijegu.

Kopirati