Kako se zaštiti

Preporuke: Putovanje u vrijeme korone

I pored djelomičnog otvaranja granica i putovanja desetina tisuća turista posebno u mediteranske zemlje, epidemiolozi upozoravaju
Gospodarstvo / Flash | 06. 07. 2020. u 09:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo četiri mjeseca epidemije virusa Covid-19, epidemiološka situacija se bila djelomično popravila u većini zemalja što je rezultiralo otvaranjem granica posebno u zemljama u kojima je turizam izuzetno važna gospodarska grana.

U nekima je turizam i najveći izvor prihoda kao u većini mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala i Grčke.

Uz te zemlje turizam je također najznačajnija gospodarska grana i u susjednoj Crnoj Gori, koja je također kao i Srbija počela s otvaranjem granica, ali i u BiH u kojoj je turizam godinama promoviran kao strateški ekonomski sektor.

Prosvjed turističkih radnika

Turistički radnici iz Mostara prosvjedovali su u prošli tjedan na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam "na koljenima" i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU. Istoga stajališta su i turistički uposlenici u cijeloj zemlji.

I pored djelomičnog otvaranja granica i putovanja desetina tisuća turista posebno u mediteranske zemlje, epidemiolozi, međutim, upozoravaju kako treba imati na umu da je epidemija koronavirusa u Europi i svijetu i dalje opasna prijetnja, te je nužno nastaviti s mjerama zaštite sebe i ljudi oko sebe.

Ono što posebno zanima turiste, osobe koje vole i uživaju u putovanjima, ali i one koje namjeravaju godišnji odmor provesti na nekoj od morskih obala jeste kakve su mogućnosti osiguranja od koronavirusa, odnosno u slučaju zaraze spriječiti se izlaganju neplaniranih troškova.

Poznato je da je glavni izvor zaštite odnosno osiguranja prilikom putovanja u inozemstvo putno zdravstveno osiguranje. Putno osiguranje se uvijek preporučuje prilikom putovanja u inozemstvo, a posebno je to nužno u doba epidemije.

Pratiti preporuke

Iz zavoda za javno zdravstvo preporučuju tako da je prilikom putovanja u vrijeme epidemije Covid-19 nužno pratiti relevantne informacije i preporuke lokalnih kriznih stožera Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, MUP-a i ostalih službi vezanih za putovanje, te se informirati o najnovijim mjerama i zabranama kretanja.

Neke od preporuka za putovanja su također putovanje vlastitim vozilom kako bi se smanjile mogućnosti izlaganju zarazi, korištenje beskontaktnog plaćanja, korištenje jednokratnih rukavica za punjenje goriva i dodirivanje drugih površina koje koristi veliki broj ljudi, poput odmorišta i kafića, kao i korištenje maski za lice i izbjegavanje rukovanja i bliskih kontakata.

U slučaju putovanja avionom, vozom ili autobusom također su obavezne maske za lice, održavanje udaljenosti od minimalno 1,5 metra, ali i posebno se upozorava da je važno proučiti materijale u vezi s putničkim zdravstvenim osiguranjem.

Tako se npr. u slučaju putovanja u inozemstvo, navodi kako je dobra ideja online ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja. Putno osiguranje pokriva, primjerice, troškove hitnog liječenja u slučaju nezgode, troškove hitnog liječenja u slučaju bolesti, prijevoz člana porodice u slučaju hospitalizacije duže od pet dana ili gubitak i kašnjenje prtljage, ovisno o ugovorenom paketu.

Prema informacijama koje je Feni dostavilo Udruženje osiguravajućih društava Federacije BiH od pojedinih svojih članica većina društava za osiguranje od kojih su dobili odgovore navode kako u svojoj ponudi nemaju „specijalni“ proizvod za osiguranje od „eventualne zaraze koronavirusom“ odnosno rizika nastanka zaraze ovim virusom.

Police zdravstvenog osiguranja

Ipak pojedina društva za osiguranje nude određene vrste osiguranja koje su u vezi s tim virusom. Tako neka društva iako ne nude osiguranje od rizika nastanka zaraze koronavirusom, nude osiguravateljsko pokriće za smrt prouzrokovanu tim virusom.

U nekim od društava, koronavirus je pokriven policama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i životnog osiguranja. Takvo dobrovoljno zdravstveno osiguranje nudi pokriće izvanbolničkog liječenja i od posljedica koronavirusa, za svoje klijente kako sadašnje i buduće.

To znači da su policom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pokriveni pregledi i lijekovi koji se u okviru liječenja koronavirusa mogu izvršiti izvanbolnički. Osim toga, osiguranicima životnog osiguranja koji imaju ugovoreno osiguravajuće pokriće za slučaj smrti, u slučaju nastanka osiguranog slučaja uzrokovanog koronavirusom, isplaćuje se puna ugovorena osigurana suma.

Isplatom osigurane sume obitelji osiguranika se pruža financijska zaštita i pomaže da prebrode financijske nedaće u teškim trenucima života, što zapravo i jeste smisao osiguranja, ističu se u odgovoru.

U nekim od društava navode da su njihovi proizvodi koncipirani tako da je COVID 19 (zarazne bolesti kao takve i/ili u slučaju pandemije/epidemije) ili uključeno u pokriće ili izričito isključeni putem uvjeta osiguranja za određeni proizvod. U okviru široke palete životnih osiguranja koja nude u pokriću je i smrt uslijed zaraze (COVID-19).

Većina društava za osiguranje u pravilu navode da kroz polisu putničkog zdravstvenog osiguranja ne uključuju pokriće od eventualne zaraze tijekom boravka - službenog ili turističkog u nekoj od drugih zemalja, a koje bi podrazumijevalo medicinsku zaštitu i troškova liječenja za zarazu nastalu koronavirusom, ali ipak nude mogućnost da u slučaju smrtne opasnosti, garantira pomoć osiguranoj osobi u situaciji u kojoj bi došlo do smrtnog ishoda bez nepotpune medicinske intervencije.

Kopirati
Drag cursor here to close