Evaluacija

Provjeravat će se učinak Vladinih mjera protiv pandemije

Imajući u vidu vrstu aktivnosti i potrebu visokoprofesionalnog pristupa pri obavljanju evaluacije, neophodno je neophodno je sudjelovanje međunarodnih eksperata u evaluacijskom timu.
Gospodarstvo / Flash | 16. 09. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je prihvatila informaciju o potrebi iniciranja procesa evaluacije učinka mjera koje je poduzela na ublažavanju posljedica pandemije COVID-19.

Kako je u informaciji navedeno, od proglašenja stanja pandemije Vlada FBiH je, i to u vrlo kratkom roku, donijela čitav niz različitih mjera za ublažavanje negativnih posljedica pandemije po privredu FBiH, priopćeno je iz Vlade Federacije nakon 281. sjednice.

Najznačajniji su, svakako, Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica donesen na prijedlog Vlade Federacije BiH, Uredba o načinu financiranja i upravljanja Garancijskim fondom i Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Imajući u vidu kompleksnost mjera u neizvjesnim uvjetima poslovanja, te da poremećaji redovnih ekonomskih tokova na globalnoj razini značajno utječu na ekonomiju FBiH, neophodno je uraditi evaluaciju učinka mjera, te procijeniti njihove efekte, kao i dati preporuke za dalja unapređenja budućih mjera.

Svrha evaluacije je da procjeni relevantnost, učinak, aranžmane upravljanja i efekte programa, kao i da identificira i dokumentira pozitivne prakse i preporuke s ciljem poboljšanja dizajna i implementacije sličnih ili komplementarnih programa, koje bi Vlada FBiH eventualno razmatrala i donosila u budućem periodu.

''U cilju sveobuhvatnosti i reprezentativnosti evaluacije, kao i procjene direktnih i indirektnih efekata intervencija, predmet evaluacije bit će doneseni Zakon i dvije uredbe.
Evaluacija će biti provedena na principima Međunarodnih standarda vrhovnih revizijskih institucija (ISSAI) i smjernica revizije, okvira za procjenu učinka u javnom sektoru, posebno smjernica za reviziju učinka, kao i kriterija evaluacije Odbora za razvojnu pomoć (DAC) Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)'', navodi se u priopćenju Vlade, gdje dodaju da je za ovu evaluaciju potreban visokoprofesionalni pristup, te sudjelovanje međunarodnih eksperata u evaluacijskom timu.

Kopirati
Drag cursor here to close