Statistika

Skoro 30.000 migranata u BiH prošle godine

Miletić je rekao da Ministarstvo sigurnosti BiH smatra neophodnim da se do maksimuma poveća ljudska i tehnička pomoć svih agencija prema Graničnoj policiji BiH.
Gospodarstvo / Flash | 12. 03. 2020. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prošloj godini Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 29.302 migranta, koji su nezakonito ušli u BiH, što, kako je rekao Mato Miletić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH, predstavlja značajno povećanje priliva migranata u odnosu na ranije godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Miletić je to rekao govoreći o migrantskoj krizi, integriranom upravljanju granicama i borbi protiv trgovine ljudima, na Preglednoj konferenciji o temi "Zakonodavni okvir, aktualno stanje i planovi institucija BiH u oblasti obrane i sigurnosti“ održanoj u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U okviru prvog panela, koji se odnosi na prezentaciju stanja u Ministarstvu sigurnosti BiH i policijskih agencija, sudionicima Pregledne konferencije pomoćnik ministra sigurnosti BiH Mato Miletić naglasio je da su prioriteti rada Ministarstva u ovoj godini definirani obvezama koje proističu iz Akcionog plana Vijeća ministara BiH za provođenje Reformske agende.

U vezi sa mogućim novim značajnim povećanjem priliva migranata, Miletić je rekao da Ministarstvo sigurnosti BiH smatra neophodnim da se do maksimuma poveća ljudska i tehnička pomoć svih agencija prema Graničnoj policiji BiH. Kao prioritete Miletić je naveo i jačanje kadrovske i materijalno-tehničke kapacitete Granične policije BiH, agencija i sektora nadležnih za pitanja migracija i azila, kao i svih sigurnosnih agencija.

Istovremeno, naglasio je Miletić, potrebno je hitno intenzivirati regionalnu i bilateralnu suradnju sa susjednim zemljama i zemljama Europske unije, od koje se očekuje veća pomoć u rješavanju humanitarnih i sigurnosnih izazova kao posljedica migrantske krize.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH upozoreno je i na potrebu izmjena postojećih zakona koji se odnose na kontrolu granice i zakona o strancima s ciljem bolje zaštite granice i kvalitetnijeg upravljanja migrantskom krizom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close