Konj se 'izvrno' na glavu

Propast Ralph Laurena

Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2017. u 11:30 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Modna kuća luksuzne odjeće Ralph Lauren navodno planira ukinuti 1200 radnih mjesta i zatvoriti 50 trgovina, među kojima i onu prestižnu na Petoj aveniji u New Yorku, kao dio programa smanjenja troškova na koji je kompaniju navela pojačana konkurencija.

Iako je predsjednik kompanije Ralph Lauren prema Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu u listopadu prošle godine zauzeo 233. mjesto, s bogatstvom procijenjenim na 5,5 milijardi dolara, mnogi strani analitičari pitaju se je li to početak kraja modnog carstva. Poput drugih proizvođača luksuznih brendova, Lauren je suočen s pojačanom konkurencijom jeftinijih proizvođača, kao što su Zara i H&M.

Uz to, Amerikanci troše manje na odjeću i obuću pa je prodaja Ralpha Laurena padala sedam tromjesečja zaredom.

Uz pad prodaje, kompanija bilježi i pad dionica za 4,5 posto, a tvrtka je suočena i s poslovnom nestabilnošću jer je glavni izvršni direktor Stefan Larsson u veljači najavio da odlazi iz modne kuće, zbog neslaganja s osnivačem i predsjednikom tvrtke Ralphom Laurenom. Financijska direktorica Jane Nielsen preuzela je njegovo mjesto, no Ralph Lauren traži novog vođu, s obzirom na to da se Larsson u svibnju službeno povlači s pozicije.

Na čelu tvrtke proveo je manje od dvije godine, a prije je bio jedan od glavnih operativaca u švedskoj modnoj tvrtki Hennes & Mauritz (H&M), dok je u Ralph Lauren došao iz modnog lanca Old Navy, koji pripada konglomeratu Gap Inc. gdje je bio na poziciji globalnog predsjednika.

Do dolaska Larssona na čelu tvrtke 48 godina bio je sam Ralph Lauren, koji je uz poziciju predsjednika tvrtke imao i vodeću ulogu u kreativi.

"Moj je posao da uvijek mislim na budućnost naše tvrtke i kako da idemo prema naprijed " rekao je 77-godišnji dizajner i filantrop, koji je poznat po multimilijarderskoj svjetskoj korporaciji Ralph Lauren, kao i po svojoj kolekciji rijetkih i klasičnih automobila.

Najam za trgovine na Petoj aveniji je među najvišima, stoga će trgovina Ralph Lauren na toj adresi, koja je bila perjanica kompanije, 15. travnja zatvoriti svoja vrata. Kompanija u New Yorku ima još sedam trgovina, a radnici s Pete avenije bit će raspoređeni u trgovine na Madison Aveniji i Prince Streetu.

Zbog toga je kompanija pod vodstvom financijske direktorice Nielsen još u lipnju prošle godine krenula s programom restrukturiranja. Prema planu, radnog naziva Put prema naprijed, cilj tvrtke je smanjiti broj zaposlenih s menadžerskim ugovorima, ukinuti 1200 radnih mjesta i zatvoriti 50 trgovina. Plan uključuje i smanjenje količine prodaje robe robnim kućama, koje financijski štete brendu uvodeći brojne popuste. Odlučeno je da se korporacija fokusira na svoja tri osnovna brenda - Ralph Lauren, Polo i Lauren.

"Nastavljamo pregledavati naše tragove na svim tržištima kako bismo se uvjerili u kvalitetu distribucije i iskustvo kupaca. Odluka će optimizirati trgovine našeg portfelja u području New Yorka i omogućiti nam da se usredotočimo na mogućnosti uvođenja novih i inovativnih iskustava kupaca" rekla je Nielsen u priopćenju.

Troškovi uvođenja novih mjera mogli bi stajati oko 370 milijuna dolara, dok bi godišnje uštede dosegnule oko 140 milijuna dolara, priopćeno je iz tvrtke Ralph Lauren, koja nije objavila koliko točno radnih mjesta kani ukinuti.

Osim zatvaranja niza trgovina, Ralph Lauren je objavio da će svoje internetsko poslovanje prebaciti na jeftiniju platformu.

Unatoč rezanju troškova, Ralph Lauren navodno planira istraživanje novih maloprodajnih formata, koji uključuju širenje Ralph Lauren kave. To potvrđuje i činjenica da nije u planu zatvaranje popularnog Polo Bar restorana u New Yorku.

Kultni dizajner Ralph Lauren, koji je izgradio modno carstvo, rođen je kao Ralph Lifshitz u New Yorku. Dok je bio mladić, promijenio je prezime jer su ga u školi zadirkivali. Još u tinejdžerskim danima imao je prepoznatljiv modni ukus, a inspiraciju za klasični, ali i vintage izgled pronalazio je u ikonama poput Freda Astairea i Caryja Granta.

Započeo je u maloprodaji Brooks Brothersa, a zatim je razvio svoju liniju kravata. Tako je osnovao brand Polo, koji je sada dio međunarodnog carstva s nekoliko brendova koji uključuju mirise, kućni namještaj i luksuznu odjeću. Dio bogatstva utrošio je na kupnju masivnog ranča u Coloradu te na automobile kojih u kolekciji ima više od 70, a financira i inicijativu za istraživanje raka.

Oženio se učiteljicom Ricky Anne Low-Beer s kojom ima troje djece, sinove Andrewa i Davida te kćer Dylan. Početkom 1987. otkriven mu je benigni tumor na mozgu, nakon čega je operiran, tumor je uklonjen, a on se potpuno oporavio.

U posljednje vrijeme u javnosti se spominjao u kontekstu Prve dame SAD-a Melanije Trump, s kojom su brojni dizajneri odbili surađivati. No, Ralph Lauren nije bio jedan od njih, stoga je Melania za inauguraciju supruga odabrala nebeskoplavu haljinu od kašmira s njegovim potpisom. Ralph Lauren nije jedini koji je objavio da zatvara trgovine ove godine. Najavili su to i trgovački divovi Macy’s, JCPenney, Staples i Sears Holdings i The Limited, prenosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close