Obnovljivi izvori

Proizvodnja električne energije: BiH na boljoj poziciji od Njemačke

Gospodarstvo / Flash | 08. 06. 2017. u 15:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH (FBiH) Mirsad Jašarspahić, koji je govorio u uvodnom obraćanju na "Info danu obnovljivih izvora energije" održanom u okviru Međunarodnog sajma energetike "Energa" u Sarajevu, stanje u sektoru obnovljivih izvora energije ocijenio je zadovoljavajućim te kazao da BiH ima snažne hidropotencijale.

Ukazao je na činjenicu da hidroelektrane u oba bh. entiteta čine 38 posto kapaciteta za proizvodnju električne energije, što BiH stavlja u poziciju iznad, na primjer, Njemačke, ali i drugih zemalja Europske unije, odnosno iznad zacrtanog prosjeka EU u 2030. godini.

Gospodarska komora FBiH jedina je u komorskom sustavu BiH koja ima posebno udruženje obnovljivih izvora energije, čime su, kako je rekao potpredsjednik Jašarspahić, prepoznali trend i pravac na koji se BiH i njeno gospodarstvo postavlja.

''Obnovljivi izvori energije su nešto što moramo maksimalno pratiti te koristiti ono što imamo u BiH'', kazao je te istakao da se na ovaj način jačaju domaća proizvodnja i energetski sektor generalno.
Jašarspahić je mišljenja da svu strategiju energetskog sektora treba bazirati na jačanju postojećih elektroprivrednih kompanija.

''To je najveći integrativni faktor gospodarske slike BiH. Za ove tvrtke veže se cijeli niz kompanija'', rekao je, dodajući da se na ovaj način stvaraju dodatna radna mjesta, tako da u energetskom sektoru trenutno postoji oko 100.000 radnih mjesta, izravnih ili neizravnih.

Stoga, bitno je zadržati stabilnost energetskog sektora i razvijati ga na način da se cijela njegova mreža razvija.

Potpredsjednik Federalne gospodarske komore naglasio je da je, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, zagovornik hidropotencijala.

''Razlog tome je činjenica da postoji sigurno više od 1.000 megavata neiskorištenih kapaciteta hidropotencijala u BiH'', dodao je.

Napomenuo je da je Federalna gospodarska komora tradicionalno partner sajma, što će biti i ubuduće, a kroz svoj rad i aktivnosti, Komora ima namjeru promovirati i sajam "Energa".

Kopirati
Drag cursor here to close