Posao.ba

Proglašen Najpoželjniji poslodavac u BiH u 2017.

Gospodarstvo / Flash | 13. 05. 2017. u 08:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svečanoj ceremoniji održanoj u hotelu Hills u Sarajevu, kompanija Kolektiv d.o.o. – portal Posao.ba, već jedanaestu godinu zaredom dodijelila je priznanja kompanijama koje su izabrane za Najpoželjnije poslodavce u Bosni i Hercegovini.

Za Najpoželjnijeg poslodavca u 2017. u BiH, po izboru Bosanaca i Hercegovaca, izabrana je kompanija dm drogerie markt, koja je ovu nagradu odnijela i prošle godine.

Povodom toga, gospođa Admira Isaković, prokuristica i voditeljica resora Nabava i Marketing te Prodajne regije kompanije dm, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da uposlenici prepoznaju i cijene trud koji kompanija ulaže u razvoj ljudskih resursa.

"Ponovni izbor za najpoželjnijeg poslodavca čini nas posebno ponosnim jer potvrđuje da je zadovoljstvo naših uposlenika prepoznato i cijenjeno na tržištu rada. Nastavit ćemo se i dalje truditi da se svi naši zaposlenici, bez obzira na poziciju, osjećaju podjednako vrijednim, da objektivno vrednujemo rad, i stvaramo uslove u kojima svaki pojedinac može najbolje iskazati svoje afinitete i sposobnosti. Podjednako, njegujemo i uzajamno povjerenje i human odnos te vjerujemo kako jedni od drugih uvijek imamo priliku učiti. Zahvaljujem svima koji su omogućili dm-u ovu nagradu i mogućnost da, kao najpoželjniji poslodavac, podstaknemo i druge poslodavce na kreiranje boljih uvjeta za rad i još boljih odnosa između poslodavaca i radnika. Svima želim uspjeh u poslovanju s ciljem da u Bosni i Hercegovini stvorimo puno radnih mjesta za sve one vrijedne ljude koje ova zemlja ima.

 Na listi deset najpoželjnijih poslodavaca za 2017. godinu, drugo mjesto je zauzela kompanija Al Jazeera Balkans, a zatim slijede Mistral Technologies, HIFA Group, Bingo, Nsoft, AS Group, ORBICO, Violeta i UniCredit Bank.

Najpoželjnijih 50

Poslodavci koji su se plasirali od 11. do 50. mjesta svrstani su u kategorije čiji je kriterij za formiranje bila djelatnost kompanije. Priznanja su uručena i kompanijama koje su u okviru pojedinačnih kategorija proglašene za prvoplasirane.

Tako je za najpoželjnijeg poslodavca u Financijskom sektoru proglašena kompanija ASA Osiguranje, koja svoju poziciju na tržištu rada gradi kao kompanija koja je poželjna mladim i obrazovanim ljudima, ali i onima koji imaju višegodišnje radno iskustvo.

Kad je riječ o FMCG sektoru ovo priznanje dobila je kompanija Philip Morris BH.

U Maloprodajnom sektoru najpoželjniji poslodavac je kompanija JYSK. U sektoru Fashion&Retail priznanje je dobila Alma-Ras, a u Distributivnom sektoru za nagradu se izborila kompanija Nelt d.o.o.

Ove godine je u Proizvodnom sektoru najviše glasova dobila Coca-Cola HBC BH, a u Sektoru medija građani BiH su za najpoželjnijeg poslodavca izabrali N1, dok je u Sektoru nafte i plina nagradu dobila Holdina.

Neke od najpoželjnijih kompanija u ICT sektoru su Telemach d.o.o. i Authority Partners.

Među ostalim dobitnicima priznanja za drugoplasirane i trećeplasirane u sektorima su Deichmann obuća, MARBO, Reiffeisen BANK, Sberbank BH, KONZUM, FIS, Prevent BH, Bosnalijek d.d. i MEGAMIX.

Tromjesečno istraživanje

Projekt "Najpoželjniji poslodavac" se organizira svake godine, te počinje tromjesečnim istraživanjem na osnovu kojeg se pravi poredak izabranih najpoželjnijih poslodavaca. Ove godine su u istraživanju sudjelovale 724 kompanije, a glasanjem je prikupljeno ukupno 18.490 jedinstvenih glasova.

U istraživanju su sudjelovali ispitanici iz preko 100 gradova širom Bosne i Hercegovine, a prosječna dob sudionika je od 25 do 35 godina. Najveći broj učesnika ima visoku stručnu spremu, čak 63%, a 75% ispitanika su trenutno zaposleni.

Sudionici u istraživanju kod poslodavaca najviše cijene dobar odnos spram zaposlenih i pozitivno radno okruženje. Na trećem mjestu se nalaze sigurnost zadržavanja posla. Među razlozima koje su ispitanici naveli kao bitne su također i visok kvalitet proizvoda i usluga kompanije, mogućnost razvoja profesionalnih vještina, te visina plaće i ostale beneficije.

Kao i svake godine, na ceremoniji dodjele priznanja prisustvovao je veliki broj gostiju, predstavnika vodećih kompanija, međunarodnih organizacija, kao i predstavnika političke i poslovne zajednice BiH.

Generalni sponzor ceremonije je Veleposlanstvo Švicarske u BiH, a u svojstvu prijatelja projekta ceremoniju je podržao Federalni zavod za zapošljavanje.

Strateški medijski partner projekta je Akta.ba, generalni medijski pokrovitelji Klix, dok su ostali medijski partneri Business Magazine, Radio Sarajevo, Bljesak.info, Reunion i Dnevni List.

Priznanje "Najpoželjniji poslodavac" omogućuje kompaniji da se pozicionira u svijesti poslotražioca kao mjesto na kojem bi oni željeli raditi i napredovati, doprinosi jačanju atraktivosti kompanije i vrijednosti njenog brenda iz ugla javnosti i njenih budućih uposlenika, dok postojećim uposlenicima daje potvrdu da rade na najpoželjnijem mjestu na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, što doprinosi njihovom opštem zadovoljstvu i povećanoj produktivnosti i motivaciji na radnom mjestu. 

Neke od najvećih kompanija u BiH bili su dobitnici priznanja "Najpoželjniji poslodavac" proteklih godina.  

Kopirati
Drag cursor here to close