korupcija

Problemi zapošljavanja: Kandidati se izaberu prije nego što se objavi naječaj

Gospodarstvo / Flash | 03. 03. 2016. u 13:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovoditelji organa državne uprave imaju odlučujuću ulogu pri izboru državnih službenika, a najbolje rangirani kandidat ne dobije uvijek posao, pokazala je analiza Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH).

Nakon što su analizirali oko 100 žalbi građana koje su pristigle u Centar za pružanje besplatne prave pomoći u borbi protiv korupcije TIBiH tijekom 2015. godine koje se odnose na procese zapošljavanja na svim nivoima vlasti u BiH, zaključeno je da je neophodna izmjena zakonskih rješenja iz ove oblasti.

To je istaknuto na današnjem okruglom stolu nazvanom "Zapošljavanje u organima javne uprave s posebnim osvrtom na primjenu zakonskih principa" koji je organizirao TIBiH s ciljem da se utvrde neophodna rješenja za izmjenu zakonskog okvira i procedura zapošljavanja.

Koordinatorica Centra za pružanje besplatne prave pomoći u borbi protiv korupcije TIBiH Ena Kljajić-Grgić pojasnila je da se najveći broj pritužbi građana odnosi na činjenicu da rukovoditelji imaju odlučujuću odluku na izbor kandidata.

''Veliki broj pritužbi građana, kada je u pitanju nivo BiH, odnosio se na to da su kandidati unaprijed davali imena izabranih kandidata dok natječaj nije ni objavljen. Potom smo proveli istraživanje i to se ispostavilo kao točno'', dodala je Kljajić-Grgić.

Kao jedan od uočenih problema navela je da institucija koja poništi natječaj nije dužna da izabere najboljeg kandidata s liste nego se ponovo raspisuje natječaj, a u jednom slučaju nakon poništenja natječaja odabran je ponovo isti kandidat.

Podvukla je da se zbog svih ovih uočenih problema ukazala potreba da se mijenjaju zakon o državnim službenicima na svim nivoima vlasti te podzakonski akti koji dodatno reguliraju ovu oblast.

Direktori Agencije za državnu upravu Republike Srpske i Federalne agencije za državnu službu Aleksandar Radeta i Sead Maslo kazali su danas da oni vrše natječajnu proceduru u skladu s propisanim zakonima, dok se većina pritužbi građana odnosi na javnu, a ne državnu upravu.

Ocijenili su da zakonodavac treba mijenjati zakonska rješenja da bi se otklonili problemi kod zapošljavanja, ali podvukli su da je zadatak agencija da osiguraju transparentan postupak natječaja da bi se oni koji su nezadovoljni procedurom mogli žaliti.

Radeta dodaje da se u RS-u radi na izmjenama Zakona o državnim službenicima koji bi trebao otkloniti probleme u praksi poput reguliranja zapošljavanje na određeno vrijeme, a zagovara se da se i dodatno regulira zapošljavanje u javnoj upravi koja je sada siva zona.

Tvrde da postoji problema u zapošljavanju posebno za rukovodeća radna mjesta jer agencije provedu natječajne procedure i dostave liste najuspješnijih, ali rukovoditelji institucija i organa vrše odabir, te su istaknuli da jedan broj članova komisija koji vrše bodovanje zapravo dolazi iz institucije koja raspisuje natječaj.

Stoga je, za Maslu, suštinsko pitanje kako osigurati profesionalizam komisija koje vrše izbor ako nisu pod direktnim nadzorom agencija.

Analiza TIBiH, koja je danas predstavljena, bavi se transparentnošću javnih natječaja u javnim organima, postavljajući pitanja o svrhovitosti natječajnih procedura i koliko trenutna rješenja osiguravaju zapošljavanje najkvalitetnijeg kadra.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici agencija za državnu upravu/službu, institucije ombudsmana za ljudska prava i ostalih relevantnih institucija, kao i civilnog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close