Turizam

Problemi za Hercegovinu: Vikend nije dovoljan za spas sezone

Sunce u Hercegovini domaće goste privlači najčešće danima vikendima, a radim danima, turistička mjesta su prazna.
Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2020. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljetna turistička sezona u Hercegovini mogla bi u potpunosti propasti. Čini se, nikad ljepše i uređenije turističke potencijale ove godine rijetki će imati priliku obilaziti. Stranih gostiju još nema, a Bosanci i Hercegovci za obilaske uglavnom se odlučuju vikendom. No, samo dva dana u tjednu neće biti dovoljna za spas sezone. Zasad, jedino Neum dobro stoji na tom popisu. No, nakon nove odluke Hrvatske o prestanku karantene - i to bi se moglo promijeniti.

Ni dinara

Sunce u Hercegovini domaće goste privlači najčešće danima vikendima, a radim danima, turistička mjesta su prazna.

U Blagaju je između 50 i 70 suvenirnica ili malih radnji. Dokaz da je ovo loše vrijeme za turizam u Hercegovini ili u regiji su zatvorene suvenirnice.

Samo jedna suvenirnica radi. Prodavači kažu da nekim danima nema uopće zarade. Restorani su u Blagaju otvoreni, a svi ovi stolovi će vjerovatno biti popunjeni tek za vikend. Najviše štete osjetit će turistički radnici.

"Neki od njih do danas nisu otvorili svoje demere što bi se reklo, nisu nijednog dinara zaradili, na kraju sezone vjerojatno slika neće biti drugačija. Treba pomoći nekako tim ljudima jer oni stvaraju tu jednu sliku Blagaja, nude te svoje domaće, autentične proizvode, ili bilo koje proizvode, koje obogajuću sliku Blagaja", rekao je Ramiz Bašić, Turistička zajednica HNK-Blagaj.

Sve snage jačanja domaćeg turizma usmjerene su u poziv bh. građanima da iskoriste potencijale vlastite zemlje.

Spas na jesen?

Mnogo je toga što su Hercegovci spremali za ovogodišnju ponudu. Od Konjica do Neuma, danas rijetko gdje gužve. Na primorju, ipak - vikendima se i na plaži i u hotelima traži mjesto više. No, dalje od mora, bez posjeta.

"Ljudski je očekivati da će se situacija popraviti, da će podsezona možda biti kvalitetnija nego što su bile dosadašnje i na neki način da će se ipak ova godina izvući. U mojim kontaktima sa turisitčkim djelatnicima i hotelijerima, oni odreda kažu da su ove godine zadovoljni s nulom", naveo je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ za N1.

No, poslovanje u minutu moglo bi biti vidno u rujnu, ukoliko do kraja kalendarskog ljeta stanje ne bude bolje. Hercegovački kamen prošlih godina privlačio je milijune gostiju, među njima najrijeđi su bili Bosanci i Hercegovci. Ove godine - drugačiji planovi.

Kopirati
Drag cursor here to close