Problemi prijevoznika na granici

Visoki troškovi, duga zadržavanja, loši higijenski uvjeti - carinski terminali u lošem stanju

Situacija je alarmantna i da vozačima nije osiguran ni minimum uvjeta.
Gospodarstvo / Flash | 26. 08. 2021. u 08:31 Bljesak.info
Problemi prijevoznika na granici

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki troškovi, duga zadržavanja, loši higijenski uvjeti, samo su neki od problema s kojima se prijevoznici i vozači kamiona suočavaju na carinskim terminalima u Bosni i Hercegovini. Vozači kažu kako su najduža zadržavanja na našim graničnim prijelazima. Ekipa BHRT-a posjetila je jedan od carinskih terminala na sjeveroistoku zemlje.

Carinski terminal Rača prije nešto više od godinu dana izmješten je na novu lokaciju. Vozači koje su novinari tamo zatekli na terminalu kažu da su im sada uvjeti nešto bolji, ali da su troškovi udvostručeni.

''Nekad prođemo s dva tri sata, nekad četiri. Otkako se izmjestio terminal što je drugačije? Skuplje duplo terminal plaćamo, to nema nigdje, samo ovdje, na ovom graničnom prelazu”, navodi vozač kamiona Milovan Lukić.

Srđan Luković već godinama radi kao vozač i kako kaže, najduža zadržavanja ima upravo u našoj zemlji.

''Sve je problem, moglo bi brže da se završava, u EU prođem pet granica s papirima a ovdje ne možeš da prođeš jednu granicu. Koliko se čeka, što je problem? Carine, ništa drugo'', kaže Luković.

''Obično dođemo u noć i predamo papire, do desetak sati'', dodaje vozač kamiona Zlatomir Đukić.

Iz Udruženja prijevoznika Republike Srpske upozoravaju da je situacija alarmantna i da vozačima nije osiguran ni minimum uvjeta.

''Bukvalno nisu za 15. vijek a kamoli 21. Rača, Orašje, Šamac, Gradiška, Izačić i dole imamo kod Trebinja isto jedan granični prelaz. Nema pitke vode, nema mokrih čvorova. Vozači koji prelaze na tom graničnom prelazu fiziološke potrebe vrše ispod ili iza kamiona što je katastrofalno'', napominje Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje ističu da je, od ukupno 46 carinskih terminala u Bosni i Hercegovini, samo desetak u njihovom vlasništvu i da ih održavaju u skladu s kapacitetima.

“Držaoci terminala moraju osigurati sve što je definirano odlukom i ugovorom koji potpišu sa UNO. Apeliramo na one koji koriste carinske terminale da ih koriste domaćinski jer samo na takav način i uz naravno održavanje koliko je to moguće u skladu sa financijski m sredstvima koje ima uprava, samo tako se može postići da ti terminali izgledaju onako kako treba”, ističe glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević.

Prijevoznici ističu da bi rješavanje problema loših uvjeta rada prijevoznika trebalo da bude prioritet u narednom periodu, jer je to jedan od glavnih razloga odlaska vozača iz zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close