Nebriga vlasti

Problem covid putovnica: Uskoro nam neće imati tko dovoziti hranu

Uvođenje korona putovnica na prostoru EU moglo bi prerasti u veliki problem i odraziti se na bh. gospodarstvo.
Gospodarstvo / Flash | 26. 03. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je riječ o korona putovnicama koje najavljuje EU, to je veliki problem jer u BiH stižu cjepiva iz Rusije i Kine, koje EU ne priznaje, i nećemo moći dobiti putovnice, kaže Grbić

Građani Bosne i Hercegovine u narednom periodu mogli bi ostati i bez dovoljnih količina hrane, budući da nedostaje značajan broj vozača kamiona. Kazao je to za „Avaz“ Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Prazni kamioni

Naveo je kako je poznato da BiH uvozi čak 70 posto hrane, i to pretežno putem autoprijevoznika.

''U protekle dvije godine iz BiH je otišlo više od 4.000 profesionalnih vozača, a prvenstveno u zemlje EU. Nažalost, taj trend je nastavljen. Međutim, očekuje se da se broj odlazaka značajno poveća nakon što završi pandemija koronavirusa. Trenutno u BiH nedostaje veliki broj vozača i praktično nema autoprijevozničke kompanije koja na parkingu nema od pet do 20 praznih kamiona jer ih nema tko voziti'', pojasnio je Grbić.

Dopise su, navodi on, slali svim nadležnim institucijama BiH, ali nisu naišli na razumijevanje.

''Međutim, predstavnici vlasti danas se hvataju za glavu jer ne znaju kako zaustaviti odlazak vozača. Kad je riječ o korona putovnicama koje najavljuje EU, to je veliki problem jer znamo da u BiH nije stigla niti jedno cjepivo , ne računajući donacije. Čak i ako nešto cjepiva dođe, to će biti one iz Rusije i Kine, koje EU ne priznaje, i neće se moći dobiti putovnice s tim cjepivima'', naglasio je Grbić.

Brojni problemi

Naveo je da treba znati da, ukoliko autoprijevoznici ne rade, to znači da nema ni uvoza ni izvoza.

''To nas dovodi do brojnih problema. Neće imati tko dovesti hranu, repromaterijal za naše kompanije i neće imati tko izvesti iz BiH gotove proizvode. Institucije su ovaj problem vrlo neozbiljno shvatile, nisu se adekvatno posvetile tom pitanju. Bit će ovo ogroman problem. Slali smo brojne dopise Vijeću ministara BiH i drugim institucijama, ali nikada se nitko nije udostojio da nas pozove da razgovaramo o toj temi'', istaknuo je Grbić.

Veliki problem za BiH

''Uvođenje korona putovnica na prostoru EU moglo bi prerasti u veliki problem i odraziti se na bh. gospodarstvo'', smatra i direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalske i elektro industrije Gospodarske komore FBiH (PKFBiH) Almin Mališević.

Navodi da bi transportne i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište EU mogle doći u situaciju da, zbog nemogućnosti cijepljenja vozača, ne mogu na vrijeme isporučiti svoje proizvode.

''Apeliramo na nadležne da takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura cjepljenje vozača kako bi transport putnika i roba mogao nesmetano funkcionirati'', istaknuo je Mališević.

Navodi da bi transportne i druge kompanije koje isporučuju proizvode na tržište EU mogle doći u situaciju da, zbog nemogućnosti cjepljenja vozača, ne mogu na vrijeme isporučiti svoje proizvode.

''Apeliramo na nadležne da takvu mogućnost imaju u vidu i da se osigura cjepljenje vozača kako bi transport putnika i roba mogao nesmetano funkcionirati'', istakao je Mališević.

 

Kopirati
Drag cursor here to close