Svjetski dan zaštite okoliša

Prioritet našega programa održivoga razvoja jest udahnuti novi život upotrijebljenoj ambalaži

Cilj obveza koje smo prihvatili jest postići da se 100 % potrošačke ambalaže može oporabiti
Gospodarstvo / Flash | 05. 06. 2019. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Količini otpada kojom je zagađen naš planet u posljednje se vrijeme posvećuje mnogo pozornosti. Razumijem ljude koji su strastveni oko toga problema jer se i sam uzrujam kada vidim smeće rasuto po parkovima, plažama i našim oceanima.

 Kao zaposlenici tvrtke koja se bavi punjenjem, prodajom i pokretanjem robnih marki pića na 28 tržišta, mi u Coca-Coli HBC svjesni smo toga problema i uloge koju možemo odigrati u pronalasku rješenja. Tema prošlogodišnjega Svjetskoga dana zaštite okoliša bila je „Pobijedimo zagađenje plastikom” pa bih se sada, godinu dana poslije, želio osvrnuti na korake koje smo dosad poduzeli kako bismo se suočili s tim problemom te na poboljšanja koja možemo uvesti u budućnosti.

 Mnogi me ljudi pitaju zašto jednostavno ne prestanemo upotrebljavati plastiku. Izazov s kojim smo suočeni proizlazi iz činjenice da je plastika trenutačno najbolji od svih dostupnih ambalažnih materijala: sigurna je, higijenska, izdržljiva, prilagodljiva, može se ponovno zatvoriti i oporabiti, a najbolja je i u pogledu utjecaja koji na okoliš imaju njezina proizvodnja i prijevoz. Problemi s kojima smo danas suočeni uglavnom se javljaju nakon uporabe, kada plastika leži na odlagalištu otpada ili kada je odbačena u okoliš kao otpad. Međutim, tomu ne mora biti tako. Ako nam se vrati dovoljno boca, uz pravu razinu kvalitete one postaju vrijedna sirovina koju možemo oporabiti i ponovno upotrijebiti. Uz tehnološki napredak u tome postajemo sve bolji.

Svijet bez otpada

 Sa svojim strateškim partnerima, tvrtkom The Coca-Cola Company, krećemo u ostvarenje sveobuhvatna višegodišnjega plana koji izravno pridonosi rješavanju problema povezanih s ambalažom. Cilj je toga plana – Svijet bez otpada – do 2030. godine prikupiti i oporabiti ekvivalent svake boce ili limenke koju prodamo.

 Korak na tome putu predstavlja i skup obveza koje smo u Coca-Coli HBC prihvatili prošle godine zadajući si cilj da ih ostvarimo do 2025. godine, a koje su osmišljene kako bismo se pobrinuli da nastavimo provoditi načela održivosti u cjelini svojega poslovanja. Cilj obveza koje smo prihvatili jest postići da se 100 % potrošačke ambalaže može oporabiti, pobrinuti se da veći dio ukupne količine PET-plastike koju upotrebljavamo dolazi od oporabljene PET-ambalaže, a obvezali smo se i da ćemo pridonijeti prikupljanju ekvivalenta 75 % ambalaže koja se upotrebljava za naša pića.

 99 % ambalaže može se oporabiti

 Već smo napravili nekoliko velikih koraka na putu prema ostvarenju tih ciljeva.

 Na primjer, 99 % naše ambalaže sada se može oporabiti, a prepoznali smo nekoliko prilika za daljnje poboljšanje koje možemo iskoristiti tako što ćemo svoju ambalažu uskladiti s postojećim oporabnim postupcima (npr. upotrebom odgovarajućih bojila, aditiva i omota).

 Kako bismo poduprli svoja nastojanja da upotrebljavamo više oporabljene PET-ambalaže (rPET), pokrenuli smo suradnju s trećim stranama kako bismo ostvarili bolji pristup dobavljačima rPET-a i tehnologijama koje su povezane s njime. Na primjer, u Austriji smo uložili u postrojenje za preradu stare PET-ambalaže u novu: uz druge proizvođače robe široke potrošnje kratkoga vijeka vlasnici smo 20-postotnoga udjela, čime smo ove godine omogućili dostavu svoje austrijske robne marke vode Römerquelle u 100 % rPET-bocama.

 Prije nekoliko dana najavili smo da će odsad svaka boca naše irske robne marke vode Deep RiverRock također biti izrađena od 100 % oporabljene PET-plastike, a tome ćemo popisu ove godine dodati još robnih marki vode, primjerice u Švicarskoj. Usto ćemo ove godine u Švicarskoj i Austriji povećati udio rPET-a koji se upotrebljava za boce Coca-Cole i Cola-Cole Zero na 50 %, radeći pritom i dalje na svojim mogućnostima u tome području za cijeli svoj portfelj na 28 tržišta.

 Napredak u prikupljanju otpada

 Tijekom 2018. godine na razini Skupine za oporabu smo u prosjeku prikupili 45 % svoje ambalaže. Pokrenuli smo nekoliko sjajnih inicijativa kako bismo taj rezultat na svojim tržištima učinili još boljim. Na primjer, prošle smo godine u Rusiji, uz industrijsku suradnju, preuzeli aktivnu ulogu u osnivanju prve Organizacije za gospodarenje ambalažnim otpadom (RusPRO). Usto smo podržali inicijativu „Odvajaj s nama”, kojom se teži podići svijest o oporabi i pridonijeti prikupljanju više upotrijebljene ambalaže.

U Nigeriji smo u suradnji s mjesnom industrijom i mjesnim dionicima također pomogli osnovati prvu Organizaciju za gospodarenje ambalažnim otpadom. Poduprli smo i nekoliko projekata usmjerenih na poboljšanje prikupljanja ambalažnoga otpada u drugim zemljama, poput projekta prikupljanja PET-ambalaže „Act with imPETus” u Poljskoj i pilot-projekta odvojenoga prikupljanja otpada u Ukrajini.

Usto surađujemo s drugim dionicima kako bismo poduprli različite mjesne programe prikupljanja otpada koji, ovisno o mjesnim uvjetima, uključuju organizacije za gospodarenje ambalažnim otpadom i programe povrata ambalaže.  Na svojim tržištima sudjelujemo u još 19 programa gospodarenja ambalažnim otpadom, a na razini Skupine slijedimo politiku o ambalažnome otpadu i oporabi, koja predstavlja okvir u kojemu djelujemo u svim zemljama.

Sjajno je vidjeti da ovdje u Hrvatskoj naši zaposlenici sudjeluju u inicijativama prikupljanja otpada poput projekta „Od izvora do mora”. U 2018. godini prikupljeno je ukupno 15,3 tona otpada, a više od 180 volonterskih sati tijekom posljednje akcije čišćenja u Krku u listopadu 2018. godine pokazuje osobnu predanost naših zaposlenika očuvanju čistoće javnih prostora. 

Istraživanje alternativa

 Znamo da nam predstoji još mnogo posla i nastavljamo surađivati sa sveučilištima i drugim organizacijama u potrazi za izdržljivim alternativama plastici. Na primjer, velika nam se prilika pruža u domeni sekundarne ambalaže u okviru koje razmišljamo o zamjeni plastičnih omota kartonskim podlošcima uz koje bismo limenke i dalje mogli držati u pakiranjima od 4 do 24 pića. Vjerujemo da ćemo uz tehnološke napretke, višu razinu svijesti i proizvodnju više boljih izvora oporabljenih materijala za upotrebu u prehrambenoj industriji moći još više podići letvicu kada je riječ o održivosti naše ambalaže i udisanja novoga života materijalima koji su već u optjecaju.

 Uz opisana nastojanja povezana s održivošću ambalaže dokumentom koji sadrži popis obveza „Misija – održivost 2025.” obvezani smo težiti daljnjemu smanjenju emisija koje proizlaze iz našega poslovanja, kao i usredotočiti svoja razmišljanja i djela na održivu upotrebu i upravljanje vodenim bogatstvom, nabavu, prehranu, zdravlje i dobrobit u svojoj organizaciji i zajednicama u kojima djelujemo. Naš napredak na tim područjima zabilježen je u našemu Integriranome godišnjem izvješću, koje se nalazi ovdje: https://coca-colahellenic.com/en/investors/2018-integrated-annual-report/

Kopirati
Drag cursor here to close