Mjesto susret

Prije šest godina kralj je u Mostaru otvorio Španjolski trg

Mostarski gradonačelnik tom je prigodom istaknuo da će Španjolski trg biti mjesto susreta i povezivanja svih građana Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada.
Gospodarstvo / Flash | 29. 03. 2018. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan 2012. godine, španjolski kralj Juan Carlos I. otvorio je zajedno s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, obnovljeni središnji gradski, Španjolski trg, na kojemu je postavljeno novo spomen obilježje za 21 španjolskog vojnika poginulog u mirovnoj misiji u BiH.

Foto: Bljesak.info / Spomen obilježje za 21 španjolskog vojnika poginulog u mirovnoj misiji u BiH

Tada ga je na platou ispred središnjega gradskog trga, kojim je u vrijeme rata prolazila crta razdvajanja između Hrvata i Bošnjaka, dočekao predsjedajući BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Foto: Bljesak.info / Španjolski kralj oduševljen dočekom

Španjolski kralj nije davao izjave, a Izetbegović je prenio njegove riječi da je oduševljen dočekom, kao i Mostarom i BiH.

Mostarski gradonačelnik tom je prigodom istaknuo da će Španjolski trg biti mjesto susreta i povezivanja svih građana Mostara, nekada u ratu podijeljenog grada.

Foto: Bljesak.info / Španjolski trg zauvijek povezivati građane Mostara s građanima Španjolske

 ''Trg će, kao i spomenik na njemu, zauvijek povezivati građane Mostara s građanima Španjolske, podsjećati nas na nesebičnu žrtvu koju su dali vaši pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i Bosni i Hercegovini tijekom proteklih dvadeset godina'', rekao je tada Bešlić.

Španjolski kralj, koji je u kratak jednodnevni posjet BiH stigao zbog otvaranja ovog spomen obilježja, obišao je i stari dio grada Mostara i Stari most.

To je bio njegov drugi posjet Mostaru, nakon 1998. kada je posjetio španjolske vojnike raspoređene u tom području.

Foto: Bljesak.info / Obilazak Starog grada

Podsjetimo, Gradske vlasti Mostara su odmah po okončanju rata u listopadu 1995. godine odlučile glavni gradski trg preimenovati u Španjolski trg, u spomen na 21 poginulog španjolskog vojnika u mirovnoj misiji UN-ovih i NATO-vih snaga u u ratu u BiH. Španjolski vojnici bili su sastavni dio multinacionalnih snaga UN-a i kasnije NATO-a u BiH od početka rata 1992. godine do 2010., a računa se da je tijekom cijelog tog razdoblja kroz BiH ukupno prošlo 46.000 španjolskih vojnika.

Prema podacima koji su tada bili dostupni iz gradske uprave, rekonstrukcija trga stajala je 960.000 KM (oko 480.000 eura), u čemu je španjolska vlada sudjelovala s više od 102.000 KM (oko 52.000 eura), razvojni program UN-a (UNDP) izdvojio je više od 523.000 KM (oko 268.000) te grad Mostar 250.000 maraka (oko 128.000 eura).

Kopirati
Drag cursor here to close