Luksuz

Život u BiH: Trošimo kao Nijemci, zarađujemo puno manje

Bh. obitelji najviše novca troše na stanovanje i komunalne usluge, odnosno prosječno 311 KM mjesečno.
Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2019. u 08:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko uzmemo u obzir da je u našoj zemlji veliki broj nezaposlenih te da je onima koji su zaposleni, prosječna plaća 925 KM, jasno je da većina preživljava i životari.

Osnovne potrebe

Od 2008. godine sa 800 KM, koliko je bilo potrebno za osnovne potrepštine, sada je jednoj četveročlanoj porodici u našoj zemlji potrebno 2.080 KM mjesečno, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Marin Bago iz Udruženja potrošača kazao je da građani Bosne i Hercegovine, kad se uzmu u obzir prosječne plaće i trošak potrošačke košarice za četveročlanu obitelj, žive lošije od stanovnika zemalja iz okruženja.  

''Naše cijene su poprilično visoke u odnosu na zemlje regije. Dvije prosječne plaće ne mogu namiriti potrošačku košaricu. Kod nas su skuplje osnovne namirnice, mlijeko i meso. Bosna i Hercegovina je iz godine u godinu rangirana kao jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta'', kazao je Bago.

Uslužne djelatnosti

Poslije namirnica, bh. obitelji najviše novca troše na stanovanje i komunalne usluge, odnosno prosječno 311 KM mjesečno, potom na obuću i odjeću u vrijednosti od 300 KM mjesečno te 253 KM na obrazovanje i kulturu.

Kad se odmaknemo od regije, dođemo do fascinantne činjenice da je četveročlanoj obitelji u Njemačkoj mjesečno za hranu dovoljno skoro 800 KM. Toliko, doduše, treba i nama. No, treba računati i da je prosječna plaća u Njemačkoj skoro četiri puta viša nego u BiH.

S druge strane, mnogi radnici u BiH zarađuju manje od prosjeka, a najniže plaće su oko 568 KM pa je tako u građevinarstvu oko 624 KM, a u administrativnim i uslužnim djelatnostima oko 632 KM, navodi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close