Baška Voda

Preminuo Jure Radić

Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2016. u 13:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon duge i teške bolesti u 63. godini preminuo je Jure Radić, potvrđeno je HRT-u. Sprovod je u utorak u Baškoj Vodi.

Bio je jedan od najbližih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstojnik Ureda, sveučilišni profesor, ministar obnove i razvoja i predsjednik Uprave IGH. Novi Maslenički most njegov je najpoznatiji, ali i najviše osporavan projekt. Radić je također projektirao Pelješki most, te nadzirao gradnju mosta Dubrovnik.

Rođen je 15. rujna 1953. u Baškoj Vodi. U osnovnoj školi bio je jedan od najboljih učenika. Srednju školu pohađao je u Makarskoj. Nakon toga odlazi u Zagreb gdje upisuje Građevinski fakultet, a istodobno sluša i tri godine laičke teologije i Više bogoslovne škole.

Nakon fakulteta završava postdiplomski studij mostogradnje. Do 1979. bio je asistent na Građevinskom fakultetu, nakon čega postaje tajnik Društva hrvatskih građevinskih konstruktora. Od 1987. pa sve do 1989. na dužnosti je predstojnika katedre za mostove. Dok je bio na toj dužnosti nadizirao je gradnju dubrovačkog mosta. Od 1991. predsjednik je Skupštine zagrebačkog sveučilišta. U međuvremenu je imenovan pomoćnikom ministra znanosti, tehnologije i informatike, a vrlo brzo i ministrom tog ministarstva.

U kolovozu 1992. dotadašnji predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvoje Šarinić postaje novi premijer i Jure Radić popunjava mjesto predstojnika navedenog ureda. U listopadu 1993. na drugom Općem saboru HDZ-a postaje glavni tajnik stranke.

Godinu dana poslije, u listopadu 1994., razriješen je dužnosti predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske. Nakon toga prelazi na novu dužnost - postaje ministar obnove i razvoja u vladi Nikice Valentića.

Bio je ministar do kraja Matešine vlade 2000. godine. Nakon toga prelazi u IGH.

U listopadu 2006. imenovan je direktorom IGH, a prije toga bio je predsjednik njegova Nadzornog odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close