Edouard Phillippe

Premijer predložio poskupljenje kutije cigareta na 10 eura

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2017. u 17:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena paljenja cigarete u baštama francuskih kafića mogla bi razuvjeriti čak i najokorjelije pušače ukoliko premijer Edouard Phillippe uspije u svojim nakanama.

Uz 80.000 smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem svake godine, "ne činiti ništa nije opcija", izjavio je Philippe u utorak, objavljujući plan poskupljenja kutije cigareta na deset sa sadašnjih sedam eura.

''Duhan je vodeći uzrok smrti koje mogu biti spriječene, a njegovo svakodnevno konzumiranje u porastu je među adolescentima'', izjavio je premijer u govoru u parlamentu.

Philippe nije objavio vremenski rok za poskupljenje cigareta, koje će biti popraćeno "bespoštednom borbom protiv trgovaca koji podrivaju ovu politiku".

Pušači u Francuskoj već plaćaju najskuplje cijene za cigarete u Europskoj uniji, dok su iznad njih samo Britanija i Irska.

Osamdesetak posto cijene paklice cigareta ide vladi u vidu poreza, koja na taj način svake godine prikupi 14 milijardi eura.

Procjenjuje se da su 16 milijuna ljudi u Francuskoj barem povremeni pušači - otprilike svaka treća osoba u dobi između 15 i 85 godina.

Prošle je godine vlada uvela neutralna pakovanja cigareta prekrivena ozbiljnim zdravstvenim upozorenjima.

Predsjednik Emmanuel Macron, izabran u svibnju, izjavio je tokom predizborne kampanje da je otvoren za poskupljenje kutije cigareta na 10 eura, ali je također zatražio od susjednih zemalja da slijede francuski model i da odvrate pušače od kupovine u njima, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close