Oglas

Premier tvrdi: Lutrija BiH u proračun uplaćuje samo 0,86 posto

Gospodarstvo / Flash | 05. 08. 2016. u 10:31 Premier kladionica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovako, iz prve, teško je dokučiti odgovor na ovo pitanje. Ali, opet, razuman čovjek zna da “politika” u praksi ne znači brigu za društvo i državu, nego prije svega brigu za vlastiti džep i osobne interese. Iz toga se nazire i odgovor na pitanje s početka, pogotovo ako u kontekst stavimo stvarne aktere, Amira Zukića, stranku SDA, Lutriju BiH i austrijski Novomatic na jednoj strani te uredno registrirane legalne privatne priređivače igara na sreću, na drugoj strani. Da bismo dobili još jasniju sliku, vratimo se nekoliko, točnije, šest godina unatrag.

“Ljubav” Lutrije BiH, SDA i Novomatica

Početkom prosinca 2010. u sarajevskom hotelu Holiday Inn otvorena je kockarnica “El Casino”. Predstavljena je kao zajednički projekt Lutrije BiH i Novomatica, a kako je pisao Dnevni Avaz 11.01.2011. u tekstu pod naslovom “Tihićev zamjenik i Bakirov lobista otvorili kockarnicu”, otvaranju “El Casina” nazočile su i visokopozicionirane osobe iz SDA, Salmir Kaplan i Asim Sarajlić. Prema tadašnjem pisanju Dnevnog Avaza upravo su pojedini istaknuti članovi SDA imali vlasnički udio u “El Casinu”. Sve ovo svjedoči kako “ljubav” između Lutrije BiH, SDA i Novomatica ima dugu povijest.

Lutrija BiH i Novomatic danas?

Što danas, šest godina kasnije, znamo o Novomaticu u BiH? Osnovali su firmu HTL d.o.o. Sarajevo, koja s Lutrijom BiH ima ugovor težak preko 700.000 KM i koja je u Lutriju BiH postavila 1.500 Novomaticovih aparata. U zadnjih pet godina firma HTL ostvarila je dobit od 11,6 milijuna KM, a Lutrija BiH je u isto vrijeme ostvarila dobit od 4,9 milijuna KM. Lutrija BiH je u 2011. imala dobit od 4,3 milijuna KM, a otkako je stupila u suradnju s firmom HTL dobit joj je pala na 193 tisuće u 2012. godini, 4 tisuće u 2013. godini, 262 tisuće u 2014. godini te 138 tisuća u 2015. godini. Evidentno je kako je HTL (tj. Novomatic) imao višestruko veću korist od ugovora nego Lutrija BiH, što pak nameće pitanje zašto je državna firma potpisala za sebe ovako štetan ugovor?

Lažne informacije

“Promet Lutrije je tri posto od ukupnog prometa organizatora igara na sreću i ta Lutrija je s prometom od tri posto unijela pet miliona KM u budžet. Organizatori igara na sreću su uplatili samo dva miliona KM”.

Navedenu tvrdnju izgovorio je Amir Zukić, a objavio portal Faktor.ba, 15.07.2016. Pri tome se Amir Zukić, kao i mnogo puta do sada, koristio paušalnim izjavama, lažima i obmanama, a sve kako bi dodatno diskreditirao privatne priređivače u očima javnosti. No, sljedeća tablica otkriva pravu istinu: U ovoj tablici su prikazane uplate naknada na uplatu i RNG igre, porezi na dobit i porezi na dobitke preko 100 KM u prvih šest mjeseci 2016. godine. Vidljivo je kako je uplaćeno ukupno 17.834.920,50 KM, a da su od toga privatni priređivači uplatili 17.681.114,00 KM, odnosno 99,14%, a Lutrija BiH samo 153.806,50 KM, odnosno samo 0,86%. Gdje je tih ostalih 4.846.193,50 KM razlike do 5 milijuna KM koje Amir Zukić spominje kao uplatu Lutrije BiH, to možda znaju on i njegova stranka (SDA).

I dok se Amir Zukić i SDA na podao način trude uništiti privatne priređivače kako bi novac s tržišta igara na sreću usmjerili u Lutriju BiH i na aparate Novomatica, ti isti privatni priređivači nastavljaju puniti federalni proračun kojeg političari nemilice prazne. Od ukupnih 17.834.920,50 KM samo je Premier kladionica, kao vodeći i najveći priređivač u BiH, kroz svoje dvije firme (Premier World Sport i Premier Sport) u federalni proračun u prvih šest mjeseci 2016. godine uplatila 7.361.566,00 KM, odnosno 41,27% od ukupnog iznosa svih uplata.

Koji su pravi razlozi i ciljevi?

Unatoč neprestanom obmanjivanju od strane Amira Zukića i njegovih stranačkih kolega i dalje vjerujemo kako šira javnost može raspoznati istinu i laž te vidjeti širu sliku i ono što se krije ispod Zukićevih paušalnih i lažnih optužbi. Federalna vlada upravlja Lutrijom BiH, u Lutriji BiH su Novomaticovi aparati pa sada Amir Zukić i SDA pod pokroviteljstvom Novomatica žele uništiti privatne priređivače i kompletan promet s domaćeg tržišta igara na sreću usmjeriti u Lutriju BiH, kako bi “kolač” podijelili međusobno i s Novomaticom. Radi osobnog bogaćenja spremni su uništiti privatne firme koje u federalni proračun uplaćuju 75 milijuna KM godišnje i upošljavaju 5.500 radnika, za koje se uredno i na vrijeme isplaćuju plaće i uplaćuju doprinosi. Djelatnici su stali iza priređivača i odlučni boriti se za svoja prava.

*PLAĆENI OGLAS | Portal Bljesak.info ne stoji iza tvrdnji iznesenih u tekstu čiji je autor Premier sportska kladionica
Kopirati
Drag cursor here to close