U Beogradu

Predstavnici BiH na skupu željezničke industrije

Skup je bio prilika da se dobavljači željeznica iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore okupljene u Klasteru željeznica jugoistočne Europe povežu sa svojim europskim partnerima.
Gospodarstvo / Flash | 06. 02. 2019. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobavljači željeznica iz Bosne i Hercegovine imali su priliku sa ostalim dobavljačima iz jugoistočne europe sudjelovati na skupu kompanija i menadžera s predstavnicima kompacija Infrastruktura željeznice Srbije, Srbija voz i Srbija Kargo u sklopu paneuropskog projekta PERES u Beogradu.

Na konferenciji su sudjelovale kompanije članice talijanskog klastera naprednih željezničkih tehnologija DITECFER, Klastera njemačke pokrajine Donje Saksonije-BTS, vodeći francuski klaster transportnih tehnologija I-Trans i najveća britanska željeznička asocijacija Rail Alliance.

Načelnica Sektora za željeznice i intermodalni transport u srbijanskom Ministarstvu građevinarstva, prometa i infrastrukture Vida Jerković predstavila je okupljenim kompanijama sve trenutne i planirane projekte na srbijanskim željeznicama koji ujedno predstavljaju i priliku za plasman proizvoda i usluga dobavljača željeznica.

Naglasila je kako se Srbija na sve moguće načine trudi naći sredstva za izgradnju i obnovu pruga, teretnih i putničkih vozila i da zato ima kreditne aranžmane s EBRD, ruskim, kineskim i kuvajtskim partnerima.

Izvršni direktor Željeznice Srbije Rajko Ković ocijenio je kako bez čvrste suradnje željeznice sa svojim dobavljačima nema ni moderne ni efikasne željezničke infrastrukture, automobila i prometa.

Direktor Klastera željeznica jugoistočne Europe Milan Vučković potvrdio je kako je Klaster željeznica jugoistočne Europe prva takva organizacija na Balkanu koja je kroz čvrsto povezivanje s drugim europskim klasterima i uz podršku EU-a omogućila kompanijama iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja regije ne samo umrežavanje s europskim partnerima, nego i izlaz na velika izvaneuropska tržišta.

Inače, projekt PERES pokrenut kako bi se podržao izvoz europskih malih i srednjih poduzeća na tržišta izvan Europe, a financiran je od strane Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close