Kraške rijeke jadranskog bazena

Predstavljeni rezultati projekta RiTour

Inače, projekt je financiran iz Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020, Europske unije.
Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2019. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati projekta 'RiTour – Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na kraškim rijekama jadranskog bazena' predstavljeni su na konferenciji za medije koja je održana u Centru za kulturu za Mostar. 

Zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a i menadžer projekta Semir Temim, te viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ Ramiz Bašić, prezentirali su predstavnicima medija ostvarene rezultate kroz ovaj projekt.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje rezultata projekta RiTour

Projekt RiTour financiran je sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 - 2020. Projekt implementira Turistička zajednica HNK/Ž u suradnji sa nositeljem projekta Javnom ustanovom RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, te projektnim partnerima: Grad Solin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš", Grad Mostar i Turistička organizacija Podgorice.

Ostvaren je cilj projekta,poručili su, koji je bio diverzifikacija i promocija turističke ponude urbanih destinacija (Blagaj, Solin, Podgorica) na rijekama jadranskog bazena kroz prekograničnu suradnju na održivom razvoju turizma, izgradnju kapaciteta pružatelja usluga i revitalizaciju kulturne baštine i održivo korištenju prirodnih resursa.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje rezultata projekta RiTour

Projektni cilj je podržan primjenom usklađenog prekograničnog pristupa u pripremi strategija razvoja turizma na održivim načelima, za urbane destinacije jadranskog bazena, koje se susreću sa istim izazovima i imaju slične prednosti u svom razvoju.

TZ HNŽ je u okviru svojih projektnih aktivnosti održala Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni, unaprijedila uvjete za razvoj ribolovnog turizma na rijeci Buni, uradila Studiju stanja turističkih resursa na području rijeke Bune, te uradila promotivni leaflet o rijeci Buni. 

Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni

Međunarodni revijalni kup u mušičarenju održan je 7. i 8. rujna 2018. na rijeci Buni u organizaciji Turističke zajednice HNŽ. Ovim natjecanjem Turistička zajednica HNŽ-a promovirala je rijeku Bunu i njezin okoliš kao poželjnu turističku destinaciju, ali i ukazala na potrebu zaštite mekousne pastrmke, koja je vrlo ugrožena.

Na Kupu je sudjelovalo ukupno četrdeset natjecatelja, okupljenih u deset timova iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Osim najboljim ekipama, priznanja su dodijeljena i najuspješnijim pojedincima, a SRK Lim iz Berana (Crna Gora) bio je najbolja ekipa Kupa.

Unaprijeđeni uvjeti za razvoj ribolovnog turizma na rijeci Buni

U okviru projekta RiTour, revitalizirano je izletište Bare na rijeci Buni i obogaćeno sa jednom ribarskom platformom. Urađene su ribarske platforme na još dva lokaliteta . Pored navedenih radova, uređena je i šetnica/ribarska staza uz rijeku Bunu u dužini 400 metara, koja se pruža od Karađozbegovog mosta prema vrelu Bune u Blagaju.

Ovim aktivnostima se doprinosi održivom korištenju prirodnih resursa, jer se pravljenjem ribarskih platformi i uređenjem lokaliteta Bare unapređuju uvjeti za razvoj sportsko-rekreativnog turizma ovog područja i revitalizaciji kulturne baštine, budući da se šetnica, odnosno ribarska staza, nalazi u povijesnom dijelu Blagaja.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje rezultata projekta RiTour

Studija stanja turističkih resursa na području rijeke Bune

U okviru projektnih aktivnosti izrađena je „Studija stanja turističkih resursa na području rijeke Bune i mogućnosti razvoja održivog turizma na tom području“, za što je angažiran Studij turizma Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.
Studija predstavlja istraživanje neiskorištenih potencijala za razvoj turizma na datom području, vezano uz mogućnost investiranja u buduće objekte turističkog sadržaja, a poslužit će kao polazište za kreiranje regionalnih itinerara.

Promotivni leaflet o rijeci Buni

Turistička zajednica je izradila promotivni leaflet s informacijama o području rijeke Bune i Blagaja i atraktivnim fotografijama. Leaflet promovira područje rijeke Bune kao poželjnu turističku destinaciju, te je distribuiran na međunarodnom sajmu Fitur koji je održan od 23-27.01.2019. u Madridu, kao i u redovnim aktivnostima Turističke zajednice.

Foto: Bljesak.info / Predstavljanje rezultata projekta RiTour

 

Kroz projektne aktivnosti na razvoju urbanih destinacija na rijekama jadranskog bazena za tržišta od posebnog interesa ostvareno je sljedeće:

- izrađene strategije razvoja turizma za Solin, Mostar i Podgoricu;

- izgrađen kapacitet nositelja turističke ponude kroz edukaciju visoko specijaliziranih turističkih vodiča (TO Podgorica);

- organizirani regionalni događaji koji promoviraju kulturne i prirodne vrijednosti odredišta. Grad Solin je organizirao Međunarodni kongres povijesnih gradova 20 – 23. ožujka 2018. u Solinu; TO Podgorice organizirala je Kajak regatu na rijeci Morači 29. avgusta 2019.;

- uspostavljena je kajak tura 'Kroz mostove Podgorice' i nabavljeni kajaci i potrebna oprema;

- promovirane urbane destinacije na jadranskom bazenu na sajmu FiTour 2019 u Madridu (siječanj 2019);

- JU More i krš izradila je Studiju o mekousnoj pastrmci na rijekama projektnog područja, što je osnova za razvoj regionalnog itinerara o mekousnoj pastrmci;

- projekat RiTour omogućio je razvoj destinacija na jadranskom bazenu zahvaljujući malim infrastrukturnim poboljšanjima: Infrastrukturni radovi manjeg obima izvršeni su na izvoru rijeke Jadro u Solinu, na antičkom gradu Doclea (Duklja) kod Podgorice, na Stjepan gradu u Blagaju (staza);

- turističke informativne točke u obliku interaktivnog ekrana s multimedijskim sadržajem postavljene su u gradovima uključenim u projekt;

- u tijeku je izrada zajedničke publikacije "Urbane destinacije na rijekama jadranskog bazena" koja će promovirati naše gradove kroz priču o rijekama. Ova publikacija, ilustrirana fotografijama prirodnih i kulturnih dobara, služit će za dugogodišnju promociju naših gradova posjetiteljima.

Kopirati
Drag cursor here to close