Analiza

Prednosti i mane novog Zakona o radu

Gospodarstvo / Flash | 18. 12. 2015. u 14:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt zapošljavanja mladih (YEP), koji u BiH implementira njemačka kompanija Gopa, prezentirao je danas u Sarajevu Analizu novog Zakona o radu FBiH po kojoj on predstavlja napredak u odnosu na prethodni, ali uz brojne probleme primjene u praksi.

U Analizi je, između ostalog, navedeno da novi ZoR prvi put tretira pitanje mobinga, produžava mogućnost trajanja ugovora na određeno s dvije na tri godine, propisuje radni tjedan od maksimalno 48 sati, uvodi mogućnost angažiranja članova uprave bez zasnivanja radnog odnosa, te predviđa najmanje 20, a najviše 30 radnih dana plaćenog godišnjeg odmora.

Osim toga, novi ZoR propisuje da se radnik u slučaju povrede prava iz radnog odnosa mora obratiti poslodavcu prije podnošenja tužbe, a da se plaća sastoji od osnovne plaće, dijela plaće za radni učinak i uvećane plaće u skladu sa ZoR-om.

Problem primjene u praksi posljednje odredbe predstavlja nejasna odredba osnovice plaće, pa je dosadašnje iskustvo pokazalo da su poslodavci primjenjivali osnovicu koja im najviše odgovara a to je minimalna plaća.

Također, istaknuto je da po novom ZoR-u dojilja ima pravo odsustvovati s posla dva puta dnevno u trajanju po sat vremena radi dojenja, radnik koji je bio na bolovanju duže od šest mjeseci može dobiti otkaz, dok sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju u roku od tri godine.

U analizi je navedeno da postoji određeni broj odredbi novog Zakona koje neće biti moguće primijeniti, te će biti potrebno donijeti provedbene akte.

Autori analize su odvjetnica Dina Duraković-Morankić i rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih Ranko Markuš.

Kopirati
Drag cursor here to close