Obrtnička komora FBiH

Predložen drugi set mjera za ublažavanje krize u gospodarstvu

Predlaže se Formiranje posebnog fonda koji bi se financirao institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, kao i preusmjeravanje javnih sredstava u svrhu saniranja šteta u obrtništvu i gospodarstvu.
Gospodarstvo / Flash | 25. 03. 2020. u 13:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine  je u drugom setu mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i privredi za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i gospodarstvo izazvanih pojavom virusa COVID-19  predlaže sljedeće mjere.

Formiranje posebnog fonda koji bi se financirao institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, kao i preusmjeravanje javnih sredstava u  svrhu saniranja šteta u obrtništvu i gospodarstvu.

Donošenje Odluke o odgodi plaćanja direktnih i indirektnih poreza obrtnicima i gospodarstvenicima direktno pogođenim COVID-om 19 do okončanja.

Donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim i  gospodarskih subjektima i njihovim radnicima iz područja pogođenih pandemijom, kao i planiranje subvencije kamata nastalih za vrijeme pandemije, te osigurati buduće nove linije kreditnih aranžmana pod povoljnim uvjetima. (iako je donesena odluka na poček plaćanja kreditnih obveza i dalje je nejasno pitanje kamata, a nove linije povoljnih financijskih inekcija za obrtnike su nužne u koliko se u budućnosti želi zadržati obrtništvo)

Donošenje Odluke o oslobađanju obrtnika i privrednika plaćanja doprinosa za vrijeme trajanja pandemije.

Donošenje Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnima na poslovne prostore i javne površine u vlasništvu javnih poduzeća, lokalnih, kantonalnih i federalnih organa, a koje koriste obrtnici temeljem ugovorenog odnosa do prestanka pandemije. (ovdje su neke županije/kantoni išli i idu u smjeru djelomičnog oslobađanja traženog npr. Kanton Sarajevo je najavio da bi oslobodio u iznosu od 50%).

Potporama za očuvanje radnih mjesta za obrtnike i zaposlene u obrtu u iznosu 50 % neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za tekuću godinu u vremenu trajanja pandemije COVID-19.

Odgoda i smanjivanje koncesija za vrijeme trajanja pandemije u pogođenim područjima.

Odgoda i oslobađanje komunalnih i vodnih naknada do okončanja pandemije

Odgoda i smanjivanje plaćanja režija u lokalnoj nadležnosti (komunalna poduzeća, plin, voda, internet i sl.). Također donijeti odluku da navedeni subjekti ne isključuju obrtničkim radnjama kao i fizičkim osoba pružanje svojih usluga  do okončanja pandemije.

Naplata PDV-a po naplaćenoj, a ne izdanoj fakturi za vrijeme trajanja pandemije.

Nekažnjavanje obrtnika za nepravovremeno plaćanje  i neobračunavanje zateznih kamata od strane Porezne uprave za vrijeme trajanja pandemije.

Po okončanju pandemije nove povoljne mjere za zapošljavanje u obrtništvu, kao i posebne linije povoljnih kredita za postojeće i novoosnovane obrte od strane Razvojne banke i komercijalnih banaka s područja BiH.

Pojeftinjenje cijena goriva i naftnih derivata.

Osigurati pomoć poljoprivrednim obrtima u pripremi i provedbi proljetne sjetve (moramo pokušati napraviti vlastitu proizvodnju u što većoj mjeri)

Omogućiti obrtnicima rad u skladu s novonastalim situacijama prema Odluci Kriznog stožera FBiH.

Obrtnička komora Federacije BiH donošenjem „Seta mjera“  apelira na nositelje vlasti na svim razinama da se ozbiljno pristupi pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu koji bi obuhvatio obrtničke i gospodarske mjere, priopćeno je iz ove ustanove.

Kopirati
Drag cursor here to close