Udruga veterinara

Pravilnik o veterinarskoj djelatnosti protuzakonit i poguban za struku

Gospodarstvo / Flash | 25. 02. 2016. u 10:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravilnik o uvjetima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti u Udruzi veterinara Hercegbosanske županije smatraju protuzakonitim i navode kako ga treba staviti izvan snage jer je poguban za veterinarsku struku.

Kako je za Fenu kazao predsjednik spomenute županijske udruge Jozo Jurčević, Sektor za veterinarstvo unutar Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH donio je Pravilnik bez konzultacija veterinara na terenu koji bi sigurno dali niz primjedbi.

"Zakon o veterinarstvu nije poštovan iz razloga što je epizotiološka jedinica područje jedne općine ili grada dakle jedna veterinarska stanica nosi zaduženje od tih naređenih mjera ", istaknuo je Jurčević.

Pravilnik su u Udruzi okvalificirali kao protivan Zakonu o radu te istaknuli kako nije sukladan Zakonu o lokalnoj samoupravi.

"Ne može se ispoštovati dnevni, tjedni ni godišnji odmor sa dva veterinara a Veterinarska stanica mora organizirati cjelodnevnu službu od 0 do 24 sata", tvrdi Jurčević dodavši kako se općina mora uključiti kad se na njenom području formira veterinarska služba, tako važna za njih.

Iz Udruge također navode kako se uz spomenuti Pravilnik nemaju jasni i precizni kriteriji kada se može na jednoj epizootiološkoj jedinici formirati nova veterinarska stanica ili ambulanta odnosno privatna praksa.

Kopirati
Drag cursor here to close