pauza

Povučeni radnici i strojevi na sportskoj dvorani u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 07. 02. 2017. u 14:01 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nedostatka financijskih sredstava Hering d.o.o., izvođač radova na sportskoj dvorani u Mostaru, povukao je radnike i strojeve te su privremeno zaustavili sve radove.

Potvrdio je to za Bljesak.info Edin Prašo, ispred Direkcije za izgradnju Kulturnog sportskog centra Mostar.

''Gradilište nije trajno zatvoreno, no zbog nedostatka radova stali smo saktivnostima. Da je bilo novaca radilo bi se, nema novaca i sada smo u fazi čekanja, koja je na štetu izvođača jer on plaća radnike koji dolaze, održavaju, obilaze gradilište'', objašnjava Prašo i dodaje kako su radovi u fazi mirovanja protekla dva do tri mjeseca.

Posljednji izvedeni radovi, kako nam govori Prašo, izvedeni su u ljetnom razdoblju, kad su realizirali privremenu konzervaciju zbog problema nastalih s vodom.

''Posljednje smo u ljetnom razdoblju radili privremenu konzervaciju jer nam voda ulazi stalno, obzirom da su sve rupe prema dolje. No konkretnih radova, koji bi nama izazivali trošak, nema protekla dva do tri mjeseca'', govori Prašo.

Ugovor između Grada Mostara i Heringa još uvijek traje, te niti jedna niti druga strana nije izrazila želju ni volju da sa radovi prekinu, razlog zbog kojeg su na pauzi jeste, kako objašnjava Prašo, nedostatak kontinuiranih sredstava koji opet ovise o Proračunu, odnosno Gradu.

''Da ima proračuna, bilo bi radova, kad bi bilo radova, bilo bi i realizacije. Kad se naprave određeni radovi, oni se moraju platiti, ako nema u proračunu planiranih sredstava za te radove, automatski znači da bi se stvorio minus, a mi ne smijemo zadužiti radove koje ne smijemo platiti. Kad Grad bude funkcionirao u svom punom kapacitetu radovi se nastavljaju'', govori Prašo i dodaje kako je u interesu svih da ovaj Grad konačno dobije ono što je zaslužio.

Podsjećamo, 'neslavna' izgradnja sportske dvorane u samom središtu grada, započeta je još krajem osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Proteklih dana su iz Gradske uprave, kao i Županije, stizale naznake da bi Mostar, ukoliko budu dobivene sve potrebne suglasnosti, konačno mogao završiti izgradnju sportske dvorane.

Bešlić je potvrdio kako je pokrenuta inicijativa da Županija podnese zahtjev za kredit za sportsku dvoranu u iznosu od 25 milijuna KM.

''Očekujem da Skupština HNŽ- podnese taj zahtjev. Imao sam dugo pregovore s Razvojnom bankom Vijeća Europe da nam se pomogne s projektima koji su vrlo važni za integriranje, održivost i budućnost grada i vjerujem da će i Vlada i Skupština HNŽ prihvatiti ovu inicijativu. To moraju i više razine vlasti potvrditi, a onda treba sačekati kada će Razvojna banka Vijeća Europe raspravljati o našim zahtjevima'', naveo je ranije Bešlić.

Ističući da je Vlada HNŽ-a spremna dati jamstvo za ovaj kredit, premijer HNŽ Nevenko Herceg je istaknuo kako je riječ o vrlo povoljnim kreditnim sredstvima, s kamatnom stopom od pola posto.

''Takav kredit nijedna kreditna institucija u svijetu ne daje i bio bi grijeh i šteta propustiti tu mogućnost. Razvojna banka Vijeća Europe je spremna dati taj kredit a s obzirom da ne postoji Gradsko vijeće Mostara, Vlada i Županija imaju mogućnost da to preuzmu i budu jamac te da se na taj način premosti ta situacija'', dodao je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close