Oslabio pesimizam

Povjerenje potrošača u Njemačkoj poboljšano na pragu prosinca

Indeks očekivanja za gospodarstvo poskočio je u studenome za 15,5 bodova, najsnažnije u više od devet godina, dosegnuvši vrijednost od 1,7 bodova.
Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2019. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenje potrošača u Njemačkoj poboljšano je u očekivanju predbožićne sezone, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje marketinške tvrtke GfK.

Značajno su pak poboljšana očekivanja za gospodarstvo i za primanja, dok je sklonost kupnji blago oslabila ali je i dalje na visokoj razini, tumači GfK.

Indeks očekivanja za gospodarstvo poskočio je u studenome za 15,5 bodova, najsnažnije u više od devet godina, dosegnuvši vrijednost od 1,7 bodova.

Indeks očekivanja primanja porastao je 6,5 bodova, na 45,5 bodova, prenosi Hina.

"Pesimizam je oslabio najvjerojatnije zbog naznaka stišavanja trgovinskog rata između SAD-a i Kine", nagađaju u institutu.

Nijemci se nadaju i da će predstojeći izbori u Velikoj Britaniji olakšati donošenje odluke o izlasku zemlje iz Europske unije.

Optimizam vezan za gospodarstvo prelio se i na očekivanja potrošača o primanjima, dodatno poduprta dobrim stanjem na tržištu rada i slabljenjem inflacije.

"Iznimno visoka razina povjerenja potrošača u Njemačkoj bila je jedan od ključnih faktora koji su spriječili recesiju u Njemačkoj u trećem tromjesečju", naglašava GfK-ov stručnjak za potrošače Rolf Buerkl.

"Time je osobna potrošnja savršeno odigrala ulogu važnog stupa gospodarstva", dodaje Buerkl.

Kopirati
Drag cursor here to close