Izvezeno 778 milijuna KM

Povećan izvoz bh. drvne industrije i šumarstva

Gospodarstvo / Flash | 11. 11. 2015. u 13:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Drvna industrija i šumarstvo BiH za devet mjeseci ove godine ostvarili su izvoz više od 778 milijuna KM, što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine'', izjavila je danas tajnica Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Selma Bašagić.

U toj strukturi, kako je dodala, najveće učešće ima namještaj – 36,5 posto, s iznosom od 284 milijuna KM i to je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Članovi Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH na sastanku razmatrali su informaciju o rezultatima poslovanja drvne industrije i šumarstva u razdoblju devet mjeseci 2015. u poređenju s istim razdobljem 2014.

''U strukturi izvoza, značajne stavke zauzimaju i rezana građa 30,7 posto koja je ostvarila povećanje izvoza, a tu su još i proizvodi šumarstva koji sudjeluju sa 14,6 posto, a ohrabrujuće je da je izvoz proizvoda šumarstva smanjen za 20 posto i to pretežno izvoz ogrevnog drveta'', izjavila je Bašagić.

Značajne stavke u strukturi izvoza su i građevinska stolarija, razne vrste ploča, podovi, parketi, montažna drvena gradnja.

''Kada je riječ o uvozu, on je iznosio nešto više od 209 milijuna KM i povećan je za 4,3 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine. U njegovoj strukturi najveće učešće imaju ploče, namještaj, građevinska stolarija. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 372 posto'', dodala je Bašagić napominjući da ovi podaci ukazuju da ova grana nastavlja pozitivan trend u izvozu, a što je rezultat velikih napora koje ulažu kompanije ove grane gospodarstva.

Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suhad Ećo je rekao da se uprkos dobrim rezultatima, drvna industrija susreće s velikim problemima.

''Ova grana privrede nema nikakvih poticaja kada je riječ o izvozu''m istaknu je Ećo.

Naveo je da su u dosadašnjem zakonu poreza na dobit u FBiH bili oslobođeni svi oni koji su izvozili više od 30 posto svojih proizvoda i usluga, te da je novim predloženim zakonskim rješenjem to onemogućeno. Eventualno ukidanje takve povlastice, po njegovim riječima, bilo bi veliki udar za firme koje izvoze.

Ono što posebno zabrinjava, dodao je Ećo, jeste nekontrolirani izvoz trupaca, poluproizvoda i rezane građe.

''Proizvođači finalnih proizvoda suočavaju se i s problemom nepostojanja kvalitetne sirovine'', naveo je Ećo, dodajući da je neophodno i donošenje zakona o šumama u FBiH.

BiH, naglasio je, ima tradiciju, infrastrukturu i kapacitete za ovu granu gospodarstva. Izrazio je nadu da će se provođenjem mjera iz Reformske agende omogućiti poboljšanje poslovnog ambijenta, nove investicije i zapošljavanje

Ova industrija se, kako je kazao član Odbora Asocijacije Lordan Iličić, suočava i s problemom kvalificirane radne snage.

Kopirati
Drag cursor here to close