Ne ide

Povećan broj likvidacijskih postupaka

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2017. u 11:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH su u prvih šest mjeseci ove godine pokrenuta ukupno 574 postupka likvidacija i stečaja firmi što je, prema podacima LRC Inkasso Odjela za upravljanje potraživanjima kompanije LRC iz Sarajeva, za 15 više u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, dok je iz registra pravnih osoba izbrisano 339 firmi, pišu Poslovne novine.

Po riječima Sabine Mašović, voditeljice pravne službe LRC Inkasso, u prvih šest mjeseci 2017. godine otvoren je 121 stečajni postupak i 453 likvidacije.

''Evidentno je da je znatno veći broj pokrenutih likvidacija u odnosu na stečajne postupke. Zanimljivo je što veliki broj pokrenutih likvidacijskih postupaka, zbog nemogućnosti provođenja postupka likvidacije na kraju pređe u stečajni postupak, koji se zaključi zbog nepostojanja stečajne mase. Troškovi likvidacijskog postupka su niži, pa je to vjerojatno razlog za ovakvu situaciju. Napominjem da je radi predostrožnosti za potražitelje najbolje izvršiti prijavu potraživanja oba puta i to u predviđenom roku'', naglasila je Mašović.

Najviše stečajeva i likvidacija pokrenuto je u travnju ove godine, i to 114 likvidacija firmi i 27 postupaka stečaja.

''Firme, vjerojatno, nakon što predaju završni financijski izvještaj i realno sagledaju početak nove poslovne godine, odlučuju da poduzmu neku aktivnost u cilju rješavanja situacije koja za njih očigledno nije povoljna'', kaže Mašović.

Istovremeno, u prvoj polovini 2017. godine zaključena su 123 postupka stečaja i 260 likvidacijskih postupaka, što je za 30 zaključenih postupaka stečaja više i čak za 295 likvidacija firmi manje u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

Federacija BiH i dalje prednjači po broju pokrenutih stečajeva i likvidacija firmi u odnosu na Republiku Srpsku, što je prema riječima Mašović očekivano, jer FBiH ima veći broj novoosnovanih firmi.

''Radi se o ukupno 1.031 firmi u BiH, od čega je njih 771 u FBiH i 260 u RS, za koje su objavljeni oglasi o stečajevima i likvidacijama u toku prvih šest mjeseci 2017. godine a koje su predale financijske izvještaje za 2016. godinu. Od ovih 1.031 firmi, njih čak 339 ili oko 32,88 posto, što je gotovo trećina firmi, brisane su iz sudskog registra. Moram da naglasim da činjenica da je nad nekom firmom otvoren postupak stečaja ili likvidacije ili je brisana, ne mora nužno značiti nešto loše'', naglasila je Mašović.

Jasno je, kako je dodala, da postoji veliki broj firmi s blokiranim računima koje ne posluju godinama, čiji uposlenici ne mogu da se prijave u registre službi za zapošljavanje i koje stvaraju lažnu sliku postojanja velikog broja pravnih osoba.

''Definitivno je na neki način pohvalno što broj firmi u stečaju i likvidaciji kroz godine raste, a broj je proporcionalan broju novoosnovanih firmi. Na taj način se bh. gospodarstvo čisti od loših i nelikvidnih firmi, što izgleda napokon razbija predrasudu koju gospodarstvenici imaju kad je u pitanju stečaj ili likvidacija'', kazala je Mašović.

Ujedno, Mašović apelira na bh firme da se redovno informiraju o pokretanju stečajnih i likvidacijskih postupaka, kako bi zaštitili svoje poslovanje. LRC Inkasso je nedavno proveo i anketu među bh. gospodarstvenicima o tome na koji način dolaze do informacija o pokrenutim stečajevima i likvidacijama.

''Od ukupno 255 anketiranih bh. gospodarstvenika, njih 97 ili 38,20 posto je odgovorilo da prateći službene novine dolaze do informacija o pokrenutim stečajevima i likvidacijama, njih 76 ili 29,8 posto je izjavilo da ove informacije saznaju u medijima, dok je njih 57 ili 22,40 posto saznalo o pokrenutim stečajevima i likvidacijama uvidom u sudski registar. Naravno ovdje se može postaviti i pitanje koliko je to ažurno i koliko je vremena i sredstava potrebno uložiti kako bi se informacija pribavila na vrijeme'', objašnjava Mašović.

Kopirati
Drag cursor here to close