Preživljavanje u BiH za mnoge građane je umjetnost

Potrošačka korpa u kolovozu za 372 KM skuplja nego mjesec prije

Da su cijene visoke za naš standard, kažu i prodavači i trgovci. Navode i da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da je sve učestalija prodaja robe na komad.
Gospodarstvo / Flash | 08. 09. 2019. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tihi rast cijena, skoro svakodnevni, doveo je do poražavajućih statistika, prema kojima je mjesečna potrošačka korpa za kolovoz koštala čak 2.370 maraka. To je za čak 372 marke više od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH u lipnju je iznosila 911, što je za 27 maraka niže od prosjeka u svibnju.

Sindikat je, kako je navedeno, u izračun potrošačke korpe u obzir uzeo tih 911 KM te računao što je i koliko, minimalno, potrebno četveročlanoj obitelji. Naravno, cifra je uveliko prošla prosjek. Za prehranu četiri člana ode 838 maraka, još 311 za stanovanje i komunalne usluge te 300 za odjeću i obuću...

Da su cijene visoke za naš standard, kažu i prodavači i trgovci. Navode i da kupovna moć stanovništva nikad nije bila slabija i da je sve učestalija prodaja robe na komad. Ni studentima nije ništa lakše. I njihov je jelovnik samo osnovno.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1. Prehrana – 40,2%
2. Stanovanje i komunalne usluge – 15,2%
3. Higijena i održavanje zdravlja – 5,7%
4. Obrazovanje i kultura – 12,5%
5. Odjeća i obuća – 14,7%
6. Prijevoz – 6,8%
7. Održavanje domaćinstva – 5,8%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam (8) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

Kopirati
Drag cursor here to close