Mostar

Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 22. 09. 2016. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u Federaciji BiH, između predstavnika Udruge poslodavaca Federacije BiH i Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH, danas je potpisan u Mostaru.

Ugovor su potpisali Nedžad Siočić ispred Udruge poslodavaca Federacije BiH te Šime Bakula ispred Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH.

Potpisivanju su nazočili federalni premijer Fadil Novalić, potpredsjednica Vlade FBiH i federalna ministrice financija Jelka Miličević, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Nakon potpisivanja, Siočić i Bakula izrazili su zadovoljstvo današnjim činom, ističući kako je Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u FBiH donesen na obostrano zadovoljstvo.

''Od ovog trenutka u našim internim aktima poduzeća moći ćemo primijeniti sva ova dogovorena pravila ponašanja poslodavaca i radnika, odnosno sindikata'', kazao je Siočić.

Predsjednik Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH Šime Bakula kazao je kako im je cilj bio da što više zaštite prava radnika te da su u tome našli zajednički jezik s poslodavcima.

''Usuglašavanje je trajalo mjesec i pol dana, bilo je trzavica, ali na kraju smo našli zajednički jezik i osobno mislim da smo postigli dobar rezultat'', kazao je Bakula, čestitajući poslodavcima na kooperativnosti.

Dodao je kako bi ovaj granski ugovor, koji je potpisan na godinu dana, trebao biti primjer za sve ostale granske ugovore koji nisu potpisani.

Prema dostupnim informacijama, ovo je sedmi od ukupno 29 granskih ugovora koji se trebaju donijeti na području Federacije BiH.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija istaknuli su kako današnji čin predstavlja značajnu osnovu i normativni okvir za samoodrživo i profitabilno poslovanje gospodarskih subjekata iz oblasti prometa u FBiH jer uređuje značajan segment radno-pravnih odnosa između poslodavaca i radnika.

U pisanoj izjavi Ministarstvo ističe kako su Granskim kolektivnim ugovorom riješena pitanja koja se tiču razrađivanja odredbi Zakona o radu, Općeg kolektivnog ugovora, a posebno pitanja koja nisu bila regulirana tim aktima, a usmjerena su, između ostalog, na zaključivanje ugovora o radu izvan prostorija poslodavca, visini naknade za vrijeme čekanja u pripravnosti na rad, stjecanje prava na godišnji odmor radnika koji se prvi put zaposli prije stjecanja prava na puni godišnji odmor, zatim prava na naknadu odsustva žena zbog trudnoće prije porodiljinog odsustva, te otpremnina i drugih naknada u slučaju nezakonitog otkaza ugovora o radu radnika.

Ovo su samo neka pitanja od značaja, a neophodno je napomenuti kako su oba sudionika u pregovorima dala nesumnjiv doprinos u zaključivanju ovog granskog kolektivnog ugovora. Ovime se daje doprinos Vladi FBiH u realizaciji Agende i usklađivanju radno-pravnog zakonodavstva u cilju provođenja reformi, zaključuje se u izjavi.

Kopirati
Drag cursor here to close