Ivanković-Lijanović

"Poticati sakupljanje, plantažni uzgoj i preradu ljekovitog bilja"

Gospodarstvo / Flash | 20. 06. 2012. u 15:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopremijer FBiH, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović danas je u Sarajevu razgovarao sa prof. dr. Sulejmanom Redžićem, koji mu je, u ime Akademije znanosti i umjetnosti BiH dodijelio zahvalnice Ministarstvu za podršku i razumijevanje u organizaciji prošlogodišnje Međunarodne konferencije ''Medicinsko i aromatično bilje u generiranju novih vrijednosti u 21 stoljeću''.

''Federacija BiH i cijela BiH raspolaže velikim prirodnim resursima, pogotovo resursom ljekovitog i aromatskog bilja, gljiva i drugih sekundarnih šumskih sirovina. Od toga se izvoze milijuni eura ljekovitog bilja i gljiva, u najvećoj mjeri čiste supstance. Daleko manji udio izvoza su prerađevine i gotovi proizvodi, odnosno destilati i ekstrakti. Pored eksploatacije ljekovitog bilja zbog profita, jednako je važno usmjeriti aktivnosti ka očuvanju prirodnih resursa kako bi se u FBiH i cijeloj BiH stvorila simbioza sa prirodom kojom treba mudro gospodariti, a za uzvrat crpiti njene ekonomske, ekološke i druge aspekte'', istaknu je tom prilikom ministar Ivanković-Lijanović.

Naglasio je da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u skladu sa svojim nadležnostima, i dalje poticati aktivnosti usmjerene na sakupljanje, plantažni uzgoj i preradu ljekovitog bilja, spriopćeno je iz tog ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close