Projekti

Poticaj za turizam dobili milijunaši, janjetina, cipele, pizza i svadbeni salon

Gospodarstvo / Flash | 17. 03. 2017. u 08:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo turizma i okoliša objavilo je u četvrtak popis firmi, udruženja i javnih ustanova koje su potpisale Ugovore za sufinanciranje projekata po programima Transfer za turizam za 2016.

Još u kolovozu prošle godine objavljen je popis onih projekata koji nisu odobreni, a nakon upita Faktora da im se dostavi popis odobrenih projekata i pet dana čekanja na stranici ministarstva su “osvanula” i imena onih kojima su transferirane stotine tisuća maraka.

Popis dobitnika poticaja onih čije projekte izgradnje novih, proširenje, obnovu i unapređenje turističko-ugostiteljskih kapaciteta i infrastrukture će ministarstvo na čijem čelu je ministrica Edita Đapo iz SBB-a Fahrudin Radončić je šarolika, piše Faktor.

Poticaj milijunašima i svadbenom salonu

U oči upadaju transferi kompanijama koje imaju registriran višemilijunski kapital, ali i brojni hoteli, restorani, etno sela, pečenjare janjadi pa čak i jedan svadbeni salon. Ministarstvo, piše Faktor, nije objavilo o kojim se konkretno projektima radi i o njima možemo samo nagađati ili čekati da oni zažive.

Brodomerkur iz Širokog Brijega, koji je vlasnik kompanije Mepas, prodajnog centra i hotela Mepas u Mostaru, Saponije Osijek iz susjedne Hrvatske i građevinske firme A3, prema poslovnom registru ima prijavljen ukupni kapital od oko 76 milijuna maraka. Ministarstvo će neimenovani projekt Brodomerkura sufinancirati po programu 1 sa 6.539 maraka, a po programu 6 (podrška promociji turističkih potencijala preko web portala, brošura i slično) s dodatnih 6.545 maraka.

Drugi “milijunaš” na popisu je kompanija FIS Vitez koja ima upisan kapital od oko 49,4 milijuna maraka i koja se osim trgovinom bavi i turizmom, a koja će iz federalnog proračuna za proširenje, izgradnju turističkih kapaciteta dobiti 8.718 maraka

Tu je i kompanija Winter iz Novog Travnika čiji je upisani kapital oko 4,7 milijuna maraka. U suvlasništvu je dvije privatne osobe iz BiH, jedne fizičke osobe iz Hrvatske te kompanije iz Hrvatske koja je upisala kapital od 4,1 milijun maraka. Ova firma je dobila 5.449 maraka po programu 1, a po programu 3 (razvoj sportsko-avanturističkog turizma gdje spadaju rafting ili lov) dodatnih 17.500 maraka.

Na listi su se, piše Faktor, našle i brojne turističke agencije od kojih su neke i vlasnice hotela, motela, pansiona… Među njima je Grace Travel iz Međugorja čiji je upisani kapital oko 1,5 milijuna maraka i koja će također za proširenje ili izgradnju novih kapaciteta dobiti 5.994 marke.

Novac i Saudijcima

Među hotelima koji su aplicirali za sredstva iz federalnog proračuna, a koji zasigurno vrijede milijune maraka, našli su se i Garden City iz Konjica (upisani kapital 18,6 milijuna maraka, poticaj 6.539 maraka), Reumal iz Fojnice (upisani kapital oko 42 milijuna, poticaj 8.718 maraka), Hotel Neum (nije potpisao još ugovor), Europa Sarajevo (7.083 marke), Domus Damar Međugorje (7.083 marke) i Kostelski buk iz Bihaća (7.083 marke).

Tu su, između ostalih i hoteli Hecco (5.994 marke), Euro iz Odžaka (5.449 maraka), Dubrovnik iz Zenice (4.904) i Genex M Bugojno (isti iznos).

Budući da nije precizirano o kojim se projektima radi, nejasno ostaje za što će Massimo Holding u vlasništvu Nedima Šaćiragića, ujedno vlasnika Otvorenog investicijskog fonda Lilium Global dobiti 10.353 marke što je ujedno i najveći transfer po programu 1 koji se tiče izgradnje, proširenja novih kapaciteta i slično.

Transfer od 8.718 maraka dobit će tako i Termes Sarajevo koji je u vlasništvu kompanije MDC Sarajevo a koja je dio globalne grupe iz Saudijske Arabije. Isti iznos dobit će i privatna firma NO. 1. u suvlasništvu Hadisa Kadića koji se bavi prometom nekretninama.

Firma Gradnja 1 iz Tešnja bavi se, kako i ime govori, građevinskim poslovima, a jedan od njih je bilo i uređenje ušća rijeke Krivaje u Bosnu u Zavidovićima. Ova firma će dobiti transfer od 7.629 maraka.

Turistički poticaj obući i janjetini

Poticaj će dobiti i firma Jerković iz Čitluka koja ima prijavljen kapital od gotovo 1,3 milijuna maraka i čija je osnovna djelatnost trgovina obućom i proizvodima od kože. Međutim, Jerkovića zanima i turizam u Međugorju pa će iz proračuna dobiti 6.539 maraka.

Poticaj od 7.083 marke dobila je i firma Art Company iz Kiseljaka. Kao vlasnik je upisan Antonio Beus, ujedno i direktor Udruženja filmske industrije (UFI) iz Kiseljaka. UFI je nedavno dospio u žižu javnosti nakon što je ovo udruženje dobilo dozvolu prikupljanja naknada u filmskom reemitiranju umjesto Udruženja filmskih radnika u BiH iz Sarajeva. Art Company se inače bavi distribucijom filmova, videofilmova i TV programa.

Brojni su se restorani odlučili proširiti nove, proširenje, obnovu i unapređenje turističko-ugostiteljskih kapaciteta i infrastrukture. Među njima je Divan iz Mostara. Vlasniku Sanelu Čomoru je 2003. godine, vjerojatno zbog neplaćenih poreza, Porezna uprava FBiH oduzela i dala na dražbu Mercedes 190 proizveden 1989. godine kojeg je tad procijenila na 7.000 maraka.

Na listi je i Maksumić iz Konjica, poznat po nekoliko restorana u Jablanici, benzinskoj crpki… koji je dobio 7,629 maraka, kao i restoran MM iz Mostara sa 6.539 maraka poticaja…

Pizza i Ljubavna priča za bolji turizam

Našlo se na popisu i nekoliko pizzerija ka što su Hamby iz Srebrenika (8.174 marke) ili Ildžis s Ilidže (7.083 marke).

Uvjete za transfer ispunila je i Pečenjarnica kod Dede iz Busovače pa će njezin projekt Ministarstvo turizma i okoliša sufinancirati sa 6.539 maraka.

Među zanimljivim projektima koji su zadovoljili uvjete našao se i Svadbeni salon Ljubavna priča iz Tuzle u vlasništvu pjevačice Merime Džafić i njezinog supruga Edina za koji će dobiti 5.994 marke.

Snježna kuća na Rujištu kod Mostara ispunila je uvjet za program 1 pa će dobiti 7.083 marke, ali i programa 2 (razvoj planinskog, ruralnog i eko-turizma) iz kojeg će dobiti 16.400 maraka.

Golf klub Posušje će iz proračuna dobiti 20.000 maraka po programu 3, Novi val iz Blagaja kod Mostara 23.550 maraka, Planinarski savez FBiH 29.400 maraka, a Turističke usluge Konjic 21.950 maraka.

Tiskare i sobe

Po programu 5 (sajmovi, manifestacije, festivali i slično) Mostar Blues&Rock festival će dobiti 5.160 maraka, Klub skakača Mostar 4.708, Evergreen Fest Čapljina 5.791, Mostarski sajam 5.791, a podrumi Andrija Čitluk 6.514 maraka…

Po 11.208 maraka dobit će Tiskara Suton iz Širokog Brijega i Nebo Tours Sarajevo po programu 6 (promocija turističkih potencijala putem weba, brošura i slično)… Relax Tours će po programu 1 dobiti 7.629 maraka (novi ili proširenje turističkih kapaciteta), te 10.500 po programu 7 (podrške putničkim agencijama koje rade na dovođenju turista u BiH).

Na kraju, budući da nije objavljeno koji su konkretni projekti, ostaje nejasno i za što su iz budžeta transferirane 5.994 marke firmi “Sobe u domaćinstvu Sobe”, piše Faktor navodeći kako su podaci o vlasnicima, direktorima i kapitalu uzeti iz registra poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close