brendovi

Postoji recept za uspjeh i u BiH

Gospodarstvo / Flash | 14. 12. 2015. u 13:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Recept za uspjeh je izgradnja brenda. Bez jakog i prepoznatljivog brenda nemoguće je izaći na inostrano tržište'', izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Uprave AS Group Rusmir Hrvić, koji je sudjelovao na trećem od četiri FMCG, Retail &Agribusiness Premium Bruncha na kojem se radilo na promociji potencijala lokalnih i regionalnog tržišta.

Skup kojeg je organizirala Infoarena i Europska banka za obnovu i razvoj bio je namijenjen predstavnicima ovog sektora na tržištu Bosne i Hercegovine.

''Smatramo da naši brendovi, koji su nadahnuti bosanskom kuhinjom, kao bosanska kava Zlatna džezva, Klasov somun, Zlatni lokum, Zlatni puder sigurno imaju prolaza na ino-tržištima i naš dokaz tome je da izvozimo u 27 zemalja. Primarni potencijali su naše znanje i naši uposlenici koji svakim danom ulažu svoj trud i napor da naši proizvodi budu što bolji, kvalitetniji i da uradimo što bolji dizajn i marketing'', dodao je Hrvić.

Tijekom prošle i ove godine, kako je dodao, dokazali su da se otkupom malina može napraviti jedan sustav otkupa ''od njive do stola''.

''Ove godine otkupili smo više od 1.100 tona maline od više od 800 kooperanata. Isti model može se primijeniti i na druge kulture poput pšenice, raža, ječma, itd. To je sigurno neiskorišteni segment gdje BiH ima ogromne kapacitete'', izjavio je Hrvić.

Tuzlanski Bingo već nekoliko godina nije samo lanac trgovina, nego su svoju djelatnost proširili i na proizvodnju - konzumna jaja, brojler pilići, tjestenina, tvornica flipsa, chipsa i drugih snack proizvoda.

''Kroz sav posao u 20 i više godina u retailu mi smo uvidjeli potencijale da se sami organizirmo jer jednostavno određene proizvodnje i roba nedostaju na ovom tržištu. Uz kadrovske potencijale koja imamo u svojoj organizaciji i uz kontakte koje smo kao velika kompanija uspostavili, u pojedinim segmentima smo došli do saznanja da bi mogli organizirati jedan vid proizvodnje čime se ujedno doprinosi smanjenju uvoza tih roba'', izjavila je izvršna direktorica kompanije Bingo Tuzla Ljiljana Kunosić.

Poseban segment u poslovanju Binga odnosi se na suradnju s domaćim proizvođačima, odnosno zaštitu domaće proizvodnje.

Premium Brunchevi su prilika za okupljanje top predstavnika lokalnog i regionalnog gospodarstva, a sve s ciljem kako bi se njihov potencijal mogao predstaviti na krovnom događanju FRA ARENI 2016 u Beču koja će okupiti i lidere zapadne Europe, zemlje Bliskog Istoka, zemalja CIS-a i Turske. Cilj je povezati industriju regije s industrijama na tim tržištima radi povećanja izvoza i privlačenja investicija.

Prvi čovjek poljoprivrednog sektora za središnju i jugoistočnu Europu EBRD-a Miljan Ždrale izjavio je da postoje značajni potencijali u regiji, a time i proizvođača iz BiH u sektoru maloprodaje i prehrambenom sektoru. Prije svega, kako je naglasio, zato što postoji dugoročna tradicija, a ova regija je poznata po svojim proizvodima.

Govoreći o trendu konsolidacije, Ždrale je izdvojio iskorake domaćih kompanija u akvizicijama da bi mogle da budu konkurentne u smislu obujma i svladavanja tehnologija, a samim tim i plasmana u regiji i šire. To su trendovi ne samo u maloprodajnom sektoru, nego u sektoru prehrambene industrije.

''Ono što je vjerojatno najizazovnije, ne samo u slučaju BiH, nego i regije, jeste primarna poljoprivredna proizvodnja gdje jednostavno nedostaje, prije svega, jedna konzistentna agrarna politika, infrastruktura u smislu adekvatnih silosa, transporta, ali smatram da je to dugoročni proces i da zaista nije iskorišten potencijal'', dodao je Ždrale.

Napomenuo je da veliki dio poljoprivredne proizvodnje utječe na GDP i zapošljavanje, te da bi svi relevantni u privatnom i javnom sektoru morali na to da obrate pažnju.

Na Premium Branchu Sarajevo sudionici su razgovorali o mogućnostima daljnjeg razvoja FMCG, Retail &Agribusiness sektora lokalno i u regiji, plasmanu roba i usluga na stranim tržištima, traženju uspješnih poslovnih rješenja i privlačenju investicija.

Premium Brunch već je održan u Ljubljani i Zagrebu, a nakon Sarajeva, četvrti Premium Brunch će biti održan u Beogradu 17. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close