Košarac i Sattler

Postoji interes proizvođača iz BiH za izvoz preko luke Ploče

Košarac je naglasio da u potpunosti podržava članstvo BiH u EU, kao glavni vanjskopolitički cilj naše zemlje.
Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2020. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas sa šefom Izaslanstva EU u BiH Johanom Sattlerom o aktuelnim temama, s akcentom na aktuelnu epidemiološku situaciju i saniranje negativnih efekata koronavirusa na gospodarstvo.

Tijekom telefonskog razgovora, Košarac je naglasio da u potpunosti podržava članstvo BiH u EU, kao glavni vanjskopolitički cilj naše zemlje.

On je izrazio zahvalnost EU na sredstvima koje je donirala svim razinama vlasti u BiH za prevenciju i suzbijanje epidemije, ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sustava u zemlji.

Košarac je informirao šefa Izaslansta EU u BiH o mjerama koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u suradnji i koordinaciji s nadležnim entitetskim ministarstvima, poduzelo u cilju pomoći i potpore domaćim gospodasrskim kapacitetima u novonastalnim okolnostima prouzrokovanim širenjem koronavirusa.

U skladu s politikama koje je usaglasio s entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, ministar Košarac obavijestio je veleposlanika Sattlera o potrebi pokretanja aktivnosti koje će proizvođačima u BiH omogućiti transport žive stoke preko luke Ploče na tržišta trećih zemalja. On je istaknuo da postoji izuzetan interes proizvođača iz BiH za izvoz žive stoke u treće zemlje preko luke Ploče, te da bi odobravanje ovog zahtjeva imalo pozitivan učinak na poljoprivredu u BiH i njen dalji razvoj, a time i na konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvođača, te otvaranje novih radnih mjesta u ovom sektoru.

Veleposlanik Sattler rekao je da bi to bio dobar iskorak za domaće gospodarstvenike, te naglasio da će, na temelju informacija koje mu budu dostavila nadležna tijela u BiH, u kontaktu s Generalnim direktoratom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane podržati navedeni zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sugovornici su razmijenili mišljenje i o mogućnosti da nadležna tijela Europske komisije daju saglasnost na izvoz crvenog mesa iz BiH u zemlje članice EU. S tim u vezi, naglašeno je da je neophodno ispoštivai definirane procedure. Sugovornici su suglasni da bi izvoz na nova tržišta u značajnoj mjeri doprinio oporavku gospodasrtva u BiH. Ministar Košarac dobio je uvjerenje da može računati na pomoć veleposlanika Zatlera u cilju podrške domaćim proizvođačima, priopećno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close