FIPA

Poslovni ambijent: 41 preporuka za unaprjeđenje poslovanja u BiH

Gospodarstvo / Flash | 06. 06. 2016. u 15:45 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o aftercare aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA za 2015. godinu.

Ovaj izvještaj prati 41 preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, koje će biti dostavljene nadležnim entitetskim institucijama.

Ukupno 41 preporuka FIPA-e odnosi na unapređenje stanja u 23 oblasti, uključujući, neizravne poreze, akcize, javne nabavke, javno-privatno partnerstvo, uklanjanje administrativnih prepreka za biznis, povezivanje tržišta rada i obrazovanja, registraciju gospodarskih društava, radne odnose, zapošljavanje stranaca, stečaj, socijalna davanja, stvarno pravo, gospodarske sporove, izvršni postupak, uređivanje tržišta naftnih derivata, bolju koordinaciju vlasti i otklanjanje kolizije propisa i njihovu dosljednu primjenu.

Preporuke za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH nastale su kao rezultat provođenja Programa postinvesticijske podrške (Aftercare program) i analize više relevantnih dokumenata i izvještaja u oblasti biznisa, odnosno gospodarstva.

U okviru Aftercare programa FIPA je u prošloj godini posjetila 70 kompanija, a službenici ove agencije su obavili ukupno 465 posjeta kompanijama u BiH u periodu od 2007. do siječnja 2016. godine, navedeno je u priopćenju Ureda za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close