Unatoč subvencioniranju

Poslovanje BH Airlinesa ekonomski nije održivo

Gospodarstvo / Flash | 24. 05. 2016. u 10:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poslovanje BH Airlinesa nije ekonomski održivo, a Vlada Federacije BiH, zbog pitanja kao što je redovna isplata mirovina, tužbe državnih službenika, rješavanje pitanja branitelja i drugih proračunskih opterećenja, nije u mogućnosti financirati kompaniju koja bi trebala biti komercijalna'', rečeno je danas iz Ureda federalnog premijera na molbu za komentar posljednjih događanja s radnicima ove kompanije, uključujući najavu mogućeg štrajka glađu.

''Svaki pokušaj da se nađe rješenje i pronađu strani partneri završio je potrebom za djelomičnim financiranjem iz proračuna Federacije BiH, što više nije moguće'', rečeno je.

Stečajni postupak teče, a pokrenulo ga je JP Aerodrom Sarajevo, što bi, kako je rečeno, uradio bilo koji povjerenik u ovom slučaju.

''U svakoj godini postojanja BH Airlinesa, odnosno od 2005. godine do danas, iskazan je gubitak i subvencionirano je poslovanje ove kompanije s više desetaka milijuna KM. U proteklom razdoblju Vlada Federacije BiH se fokusirala na rješenja, odnosno na zbrinjavanje uposlenih BH Airlinesa. Vlada je postigla dogovor s JP Aerodrom Sarajevo o preuzimanju do 50 uposlenika BH Airlinesa, što je bio realni kapacitet ovog javnog poduzeća'', rečeno je  iz Ureda premijera.

Kopirati
Drag cursor here to close