Rok do 20. travnja

Porezna uprava upozorila: Isplata dugovanja ili blokada računa javnih kompanija

Gospodarstvo / Flash | 16. 04. 2016. u 07:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanijama koje do 20. travnja ne izmire obaveze prema Poreznoj upravi Federacije BiH (FBiH) ili koje ne zaključe sporazum o otplati duga na rate bit će blokirani računi, poručio je vršitelj dužnosti direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Najveći dužnici su 'Željeznice FBiH' sa gotovo 200 milijuna KM, GRAS sa više od 116 milijuna KM, te Rudnici Kreka Tuzla sa 110 milijuna KM.

Isović je istaknuo da će Porezna uprava 20. travnja definitivno blokirati račune javnim dužnicima, naglasivši da je pet mjeseci čekala da to bude riješeno i da više ne želi čekati i preuzimati odgovornost na sebe.

Porezna uprava FBiH predložila je i određena zakonska rješenja jer se jedino na taj način mogu regulirati procesi otplate duga.

Jedna od opcija je i da kompanije, koje su u mogućnosti, u zavisnosti od dugovanja, potpišu sporazum sa Poreznom upravom o otplati duga na 36 ili 60 rata, s tim da je kamatna stopa u tom slučaju 14,6 posto, što opet ne ide na ruku kompanijama koje mnogo duguju.

"Dali smo konkretne prijedloge, ali nije isplativo sa svima potpisivati takve sporazume, jer je onda kompanijama koje imaju velika dugovanja prema Poreznoj upravi bolje zadužiti se kod komercijalnih banaka i imati možda upola manju kamatnu stopu", rekao je Isović za Klix.

Iako je prije pet mjeseci sačinjen popis najvećih dužnika i predloženo zakonsko rješenje, do danas ništa konkretno nije urađeno. Blokiranje računa određenim javnim poduzećima negativno će se odraziti na njihovo poslovanje, zbog čega je upitan njihov rad uopće.

Ni menadžmenti javnih kompanija nisu uradili nikakve konkretne poteze, kako bi izbjegli najgori scenario, a to je potpuno blokiranje računa koje će se definitivno i dogoditi, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close