Izravna šteta za proračun

Porezna uprava BiH ne može stati u kraj divljem unajmljivanju stanova

Koliko su oštećeni županijski proračuni, jer u većini slučajeva, kako se navodi u analizi, podstanari nisu prijavljeni, teško je reći bez detaljnog istraživanja.
Gospodarstvo / Flash | 19. 12. 2017. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tisuće studenata, mladih bračnih parova i radnika diljem BiH žive kao podstanari, ali uopće nisu prijavljeni, što znači da velika većina iznajmljivača stanova izbjegava plaćanje poreza.

Drugim riječima, to bi značilo da “siva ekonomija” nije prisutna samo na brojnim buvljacima, privatnim obrtima u kojima često radnici rade na crno. Stoga se većina stručnjaka iz oblasti porezne politike slaže s tvrdnjama da “siva ekonomija” zauzima određen postotak i u oblasti iznajmljivanja stanova.

To je prije izvjesnog vremena potvrdila i analiza “sive ekonomije” u BiH, koju je sačinio Federalni zavod za programiranje. U analizi se navodi da se izdavanje stanova, garaža i poslovnih prostora bez prijavljivanja prihoda također tretira kao “siva neregistrirana ekonomija”.

Koliko su oštećeni županijski proračuni, jer u većini slučajeva, kako se navodi u analizi, podstanari nisu prijavljeni, teško je reći bez detaljnog istraživanja. Iako u ovoj oblasti do sada nije bilo nekih detaljnijih istraživanja, prema informacijama kojima raspolažu u Poreznoj upravi FBiH, porez na dohodak ostvaren od iznajmljivanja stana zasad samo plaćaju vlasnici koji iznajmljuju svoje stanove zaposlenicima u državnim i entitetskim institucijama, a riječ je o zastupnicima i članovima vlada.

Takvi ugovori se obično sklapaju na licu mjesta u Poreznoj upravi. S druge strane, pretpostavka je da samo u Sarajevu ima nekoliko tisuća izdanih stanova. No, kako institucije koje bi se trebale baviti ovim poslom nemaju dovoljan broj inspektora, a svijest građana, za razliku od onih na zapadu, nije dosegnula razinu razvijenog građanskog društva, malo je koga briga za nelegalno bogaćenje, piše Večernji list.

No, “siva ekonomija” je prisutna i u državnim institucijama. Naime, pojedinci se zbog naplate za prijevoz prijavljuju na lažne adrese. O tome zorno govori činjenica prema kojoj su zastupnici Federalnog parlamenta za dvije i pol godine naplatili više od 825.000 maraka za smještaj, odvojeni život od obitelji i prijevoz do kuće.

Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist. Svaki mjesec za ova tri troška dobiju 800 maraka i sami odlučuju kako će ih rasporediti. Uz to, plaćen im je i prijevoz vikendom do obitelji. Stoga pojedinci, iako žive u Sarajevu, prijavljuju mjesto boravka izvan, kako bi mogli naplaćivati prijevoz.

Institucije, pak, vrše provjere, ali su rezultati neučinkoviti. U agencijama za nekretnine smatraju da se najveći dio stanova iznajmljuje “na crno” te da to ne ide na ruku nijednoj strani. Ističu da su potpisivanje ugovora o zakupu stana, sastavljanje zapisnika o primopredaji, posebno ako je u pitanju namješten stan, te provjera jesu li plaćeni svi prethodni računi, nužni koraci koji moraju biti ispoštovani.

Ni u Poreznoj upravi FBiH ne provode posebne kontrole kako bi se ustanovilo koliko je točno stanova, garaža i sličnih objekata izdano pod zakup, pvenstveno zbog nedostatka inspektora.

Kopirati
Drag cursor here to close