Inspekcijski nadzor

Porezna u ŽZH zapečatila šest objekata i otkrila sedam neprijavljenih radnika

Inspekcijski nadzor proveden je na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja, a obuhvaćeni su porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, autoservisa i ostale
Gospodarstvo / Flash | 14. 03. 2019. u 15:05 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije BiH na području Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) otkrila je sedam neprijavljenih radnika, tri obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, jedan objekt koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa. 

Inspekcijski nadzor proveden je u utorak, 12. ožujka, na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Posušja, a u njemu su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, djelatnost autoservisa i ostale uslužne djelatnosti, izvijestili su danas iz Porezne uprave FBiH. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti, odnosno zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je šest objekata i izdano 10 prekršajnih naloga s ukupnom izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 13.600 maraka.   

Iz Uprave napominju kako je u 2019. na području općina Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude izvršeno ukupno 60 kontrola zakonitosti poslovanja. 

 "U osam kontrola otkriven je rad objekata bez odobrenja nadležnog organa, zatečeno je 16 neprijavljenih radnika, u pet kontrola je utvrđeno nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, a u 11 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa. Zapečaćeno je 14 objekata, podnesena su 43 prekršajna naloga i izrečene novčane kazne za učinjene prekršaje u iznosu od 60.350,00 maraka", navodi se u priopćenju. 

Porezna nastavlja provoditi kontrolu

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima jer je to, kako kažu iz navedene uprave, najbolji i najsigurniji način poslovanja. 

"Svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata", poručuju iz Porezne uprave. 

Ističu kako će nastaviti provoditi aktivnosti kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanja sive ekonomije te pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. 

"Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u razdoblju od 6 mjeseci", navodi se u priopćenju. 

Također kažu kako će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele izvršavati svoje porezne obveze i pokazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. 

Napominju kako Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima te pozivaju sve radnike koji rade na crno da ih o tome obavijeste jer samo na taj način moći će ostvariti svoja zakonom zagarantirana prava - pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa. 

Radnicima, posebno mladima, iz Porezne uprave poručuju kako je ovo njihova domovina te kako u njoj trebaju ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani. 

 "Pozivamo sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave Poreznoj upravi. Vašim prijavama vi ste na putu dobra, pravde, istine i pomoći svojoj domovini, a ovo su najviše univerzalne vrijednosti - budite dio univerzalnih vrijednosti i prijavite Poreznoj upravi sve one koji nelegalno posluju. 

Prijavite nezakonite radnje

Vaš odziv nije 'cinkarenje'. Oni koji to nazivaju 'cinkarenjem' ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu", ističu iz Uprave. 

Također pozivaju sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti. 

"Vaša dužnost i odgovornost je da djelujete u javnom interesu i u skladu s pravilima struke, da zaštitite sebe i profesiju koju obavljate. Budite saveznik Porezne uprave u borbi protiv nezakonitog poslovanja", poručili su. 

Podsjećaju kako su države koje nemaju uređen porezni sustav na vrlo niskoj razini razvoja, nestabilne su, imaju izraženu korupciju, ugrožena prava i po svim kriterijima zauzimaju nepovoljna mjesta na tabelama uređenih država. 

 "Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a mogu se dostaviti anonimno putem e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti", navodi se u priopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close