Proizvodnja

Popovo polje: Šire se površine pod lozom i voćnim kulturama

Gospodarstvo / Flash | 26. 04. 2016. u 20:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkako su novi vlasnici preuzeli poduzeće "Popovo polje", prije desetak godina, površine pod lozom i voćnim kulturama intenzivno se šire.

Za sedam godina vinova loza, jabuke i trešnje, posađeni su na više od dvjesto pedeset hektara. Plansko širenje zasađenih površina prati kupovina nove mehanizacije i infrastruktura, pa je do sada uloženo više desetina milijuna maraka, javlja RTRS.

Tijekom zime i ranog proljeća, zasađeno je novih dvadesetak hektara. Obnova je dug proces i mora da ima kontinuitet da bi bili konkurentni na tržištu, kaže jedan od akcionara. Nedavno su kompletirali novih trinaest hektara vinograda i pet hektara jabuke.

Prošle godine domaćem i europskom tržištu isporučili su oko tri tisuće tona jabuka. Plan je da iz posebnih rashladnih komora, tijekom cijele godine tržištu isporučuju jabuke. Intenzivni radovi su na cijeloj površini.

Dragiša Bašić, rukovoditelj voćarske proizvodnje, kaže da je u tijeku faza otvaranja protivgradnih mreža, te da su zasadi pokriveni mrežom 70 posto. Dodaje da je plan da u ovoj godini pokrivenost mora biti sto posto. Postavljanje armature i mreža izvodi se na oko četerdeset pet hektara mladih nasada jabuka. Angažirano je više od stotinu sezonskih radnika.

Radenko Ilić, rukovoditelj vinogradarske proizvodnje, navodi da se mora raditi zaštita, te da je u posljednja dva dana bilo dosta kiše. Ovih dana, putem Ministarstva poljoprivrede, stiglo je šesnaest tona represiranog dizel-goriva.

Stevan Milinović iz poduzeća "Popovo polje", ističe da imaju pravo na 52 tone goriva od Ministarstva, te da je to velika pomoć. Zbog širenja proizvodnje, potrošnja dizela bit će veća za oko dvadeset posto u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujući regresiranim količinama, izdaci su umanjeni za četrdesetak tisuća maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close