Od 1.travnja

Ponovo sankcije za BiH: Upitne desetine milijuna eura za energetski sektor

Gospodarstvo / Flash | 18. 03. 2017. u 17:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1. travnja Bosni i Hercegovini ponovo će biti uvedene sankcije, potvrdio je za BHRT direktor Tajništva Energetske zajednice Janez Kopač. Ovim će u pitanje biti dovedene desetine milijune eura koje su namijenjene energetskom sektoru u našoj zemlji.

Kako je ranije upozorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, radi se o sankcijama koje su već bile ukinute u listopadu 2016. godine.

Sada će ponovo biti uvedene zbog toga što dogovor prema kojem su do kraja ožujka trebalo da budu usuglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina, nije ispoštovan, javlja BHRT.

Ministar Šarović rekao je kako je njegovo ministarstvo prije mjesec dana uputilo usuglašeni tekst zakona entitetskim ministrima, ali entiteti još nisu dali svoje mišljenje, zbog čega zakon ne može u parlamentarnu proceduru.

Iz Republike Srpske tvrde da zahtjev Energetske zajednice da se na razini BiH kreira Zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i plina, predstavlja još jedan pokušaj prenosa nadležnosti.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da RS neće biti kriva za ponovno uvođenje sankcija, ukoliko do toga zaista dođe.

''Jasno smo rekli kakav je naš odnos generalno prema svemu što treba da se uokviri ili donese na nivou BiH, a to jeste da se Republika Srpska mora vidjeti u svakom dokumentu, svakoj aktivnosti koja se proizvodi ovdje, zbog toga što imamo nadležnosti za određene stvari i hoćemo da one budu prepoznate'', rekla je Cvijanović, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close