Može bolje

Položaj rudara u BiH: Uvjeti rada teški i zahtjevni, a plaće solidne

Gospodarstvo / Flash | 20. 12. 2015. u 14:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari u BiH će i ove godine obilježiti 21. prosinca, Dan rudara, ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uvjeta rada.

Iako je od čuvene Husinske bune proteklo 95 godina, poštovanje prema tadašnjem rudarskom buntu u svijesti rudara i danas je jednako snažno. Rudar danas živi mnogo bolje od tog rudara iz 1920., ali je također svjestan da, bez obzira na sve, zaslužuje više od toga što ima.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kaže da položaj rudara danas još nije na nivou kakav bi željeli da bude. U izjavi za Fenu Husić je dodao da su baš ovih dana obišli tri rudarska objekata sa podzemnom eksploatacijom uglja u Federaciji BiH gdje su uvjeti rada još teški i zahtjevni.

''Iako su investicije u rudnike u protekle tri godine bile značajne nisu postignuti očekivani rezultati i više je razloga zbog čega je takvo stanje. Godina koja je pred nama sigurno je prelomna u smislu da i mi sami u rudnicima moramo donijeti određene odluke, neke stvari promijeniti, organizaciono biti efikasniji i na financijskom planu stabilniji'', kazao je Husić.

Naveo je da imaju podatke da je u okviru koncerna Elektroprivreda BiH i u sljedećem periodu spremna ulagati u rudnike, te da očekuju da će te investicije doprinjeti boljim uslovima rada i višem životnom standardu rudara.

''Nadam se da ćemo uspjeti uz podršku iz Elektroprivrede koja se ogleda u novoj investicijskoj fazi. I mi sami trebamo sagledati svoje slabosti, otkloniti ih i postići ono što u konačnici želimo, a to su sigurniji i humaniji uvjeti rada koji će osigurati mogućnost ostvarivanja adekvatnog proizvodnog rezultata, a koji će rudnike načiniti financijski stabilnijim'', dodao je Husić.

Investicije u proteklom razdoblju, napomenuo je Husić, iako značajne, došle su nakon niza godina u kojima se nije ulagalo u rudnike i stoga nisu bila dovoljne da se napravi značajniji pomak.

''Već duže vrijeme inzistiramo na tome da se utvrdi zbog čega je takvo stanje u rudnicima i pored ozbiljnih investicija i činjenice da se proizvodi jedan veoma bitan energent koji istina nema cijenu koju bi trebao imati kada je u pitanju odnos Elektroprivrede i rudnika. Interesantno bi bilo da se napravi ozbiljna, odgovorna i stručna analiza o stanju u rudnicima'', kazao je Husić.

Svi rudnici u Federaciji BiH naravno nisu u istom položaju što se tiče poslovanja i uvjeta rada. Prosječna primanja u rudnicima uglja u Federaciji BiH razlikuju se ovisno od rudnika i kreću se oko tisuću maraka uz naknadu za topli obrok koja je, kako kaže Husić, na solidnom nivou.

Dan rudara obilježava se u rudnicima na različite načine već od 15. prosinca, a svečana sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH zakazana je za ponedjeljak, 21. prosinca Domu sindikata u Sarajevu.

Sarajevska pivara d.d. rudare rudnika Đurđevik, Kakanj, Breza, njih oko 3.500, povodom Dana rudara časti s proizvodima Sarajevske pivare, prije svega Sarajevskim, ali i vodom i sokovima

Kopirati
Drag cursor here to close