Potrebno više suradnje

Polaganje notarskog ispita treba organizirati i u Federaciji BiH

Predstavnici komore su skrenuli pozornost na probleme vezane za odluke Ustavnog suda, kada se radi o nadležnostima notara i odvjetnika
Gospodarstvo / Flash | 11. 09. 2018. u 16:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić je s predsjednikom Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Zdenkom Puljićem, dopredsjednicom UO Sanjom Ivić i notarom sa službenim sjedištem u KS Džemaludinom Mutapčićem, razgovarao o zajedničkim aktivnostima koje se poduzimaju u cilju unapređenja funkcioniranja notarske službe u KS.

Nenadić je kazao da je imenovao i 25. notara u KS, tako da je ova služba pokrivenošću i zastupljenošću u odnosu na broj stanovnika sve bliže građanima Kantona i da nema upražnjenih notarskih pozicija u Kantonu Sarajevo.

Notarska komora KS propisana je federalnim zakonima, tako da i Ministarstvo i Notarska komora primjenjuju važeće federalne propise.

Nenadić smatra da je potrebno više međusobne suradnje i koordinacije aktivnosti, kako bi se na nivou FBiH napravile neophodne izmjene federalnog Zakona o notarima.

''Poseban je problem primjene važećih propisa o određenim pitanjima koja su danas u nadležnosti notara, a ne uređuju se Zakonom o notarima nego drugim federalnim propisima, poput Zakona o stvarnim pravima, zakoni koji uređuju statusna pitanja građana u FBiH, pa time i u KS'', obrazložio je ministar Nenadić.

Nenadić je mišljenja da Notarska komora sa Federalnim ministarstvom pravde treba organizirati polaganje notarskih ispita u FBiH, odnosno u KS, kako se ne bi događalo da se notarski ispiti zadnjih godina organiziraju samo u Republici Srpskoj, što je neprihvatljivo iz razloga što je notarijat organiziran na entitetskom nivou, zbog čega i Federacija treba organizirati ove ispite.

Predstavnici komore su skrenuli pozornost ministru na određene probleme vezane za odluke Ustavnog suda, kada se radi o nadležnostima notara i odvjetnika u KS.

Ministar Nenadić je upozorio Notarsku komoru da, u skladu sa njegovim ovlaštenjima i odgovornostima, ima određeni broj prijava protiv notara u KS i zatražio je brži protok informacija kako o zahtjevima za pokretanje disciplinskih postupaka tako i o provedbi određenih odredbi iz Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona FBiH, kada se radi o određenim kaznenim postupcima protiv notara u KS, priopćeno je iz Press službe KS.

Kopirati
Drag cursor here to close