Održan sastanak u Livnu

Pokreće se inicijativa za ponovno stavljanje u funkciju Gospodarske komore HBŽ-a

Sastanak je bio posvećen analizi gospodarske situacije u HBŽ-u i nastavku dosadašnje korektne suradnje s Gospodarskom komorom F BiH.
Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2018. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HBŽ / Detalj sa sastanka u Livnu

Fime s područja Hercegbosanske županije (HBŽ) koje su članice Skupštine Gospodarske komore Federacije BiH pokrenut će inicijativu o ponovnom stavljanju u funkciju Gospodarske komore HBŽ-a.

Zaključak je to sastanka u četvrtak u Livnu kojeg su održali predsjednik županijske Vlade Ivan Jozić, predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić, voditelj Centra za javne ovlasti Gospodarske komore FBiH Frano Čuvalo, direktor ŠGD HBŽ-a Kupres Branko Ivković, vlasnik Poslovno-trgovačkog centra "Pavić" Pero Pavić i vlasnik firme "BEM" Boško Mihaljević.

Sastanak je bio posvećen analizi gospodarske situacije u HBŽ-u i nastavku dosadašnje korektne suradnje s Gospodarskom komorom F BiH, a veći dio bio je posvećen upravo velikom značaju i ulozi gospodarskih komora i udruga poslodavaca, priopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

U priopćenju se navodi kako se dobrom suradnjom i inicijativama koje dolaze od poslodavaca preko gospodarskih komora i krovne gospodarske komore F BiH lakše rješavaju problemi i potrebe u realnom sektoru te kako se samo na taj način može konkurirati na tržištu zemalja EU.

Na sastanku je također istaknuto da gospodarstvenici trebaju predlagati izvršnoj i zakonodavnoj vlasti pojedina rješenja koja će biti u službi razvoja i napretka gospodarstva.

Gospodarska komora HBŽ-a praktično je prestala raditi više od dvije godine i prijedlozi su se odnosili na to da ovu županijsku komoru treba ekipirati adekvatnim stručnim kadrovima tako da bi, među ostalim, bila servis gospodarstvenicima.

Premijer Jozić na sastanku je naglasio kako je prioritet aktualne Vlade gospodarstvo te podsjetio kako je u proteklih godinu dana Vlada održala sastanak s gospodarstvenicima svih općina, a u ovoj godini donijela nekoliko veoma bitnih odluka, među kojima i subvencije kamata na investicijska ulaganja i uvođenje dječjeg doplatka.

Istaknuvši kako je gospodarstvo budućnost, Jozić je naglasio kako je intencija aktualne Vlade da na čelo Gospodarske komore HBŽ-a dođe ugledni gospodarstvenik, odnosno ugledna stručna osoba.

Predsjednik Šantić na sastanku ju predstavio organizaciju Gospodarske komore FBiH, navodeći sve poslovne poteze koji su urađeni u protekle 4 godine, a među njima i potpisani ugovor o suradnji s Gospodarskom komorom Republike Hrvatske, što, kako je kazao, omogućuje pristup strukturnim fondovima EU-a.

Trenutno Gospodarska komora F BiH radi šest projekata većih financijskih iznosa, a uključena je i u Jadransko-jonsku makro regiju sve s ciljem da se postigne mogućnost odgovora na društvene izazove, katao je Šantić.

Direktor Ivković govorio je kako mnogo stvari treba posložiti i da je organizacija države problem za rast gospodarstva, te da na razini HBŽ-a treba utemeljiti udrugu poslodavaca što je podržano na sastanku.

Vlasnici firmi iznijeli su svoje opservacije o stanju u gospodarstvu s naglaskom kako treba podići na još veću razinu komunikaciju između gospodarstvenika i izvršne i zakonodavne vlasti, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close