Naša posla

Pojedinci pokušavaju povećati iznose šteta od mraza u HNŽ

Gospodarstvo / Flash | 17. 05. 2017. u 06:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štete od mraza koji je nedavno poharao poljoprivredne kulture u Hercegovini još uvijek se zbrajaju.

Kako je za Večernji list rekao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a Donko Jović, pojedinci pokušavaju iskoristiti novonastalu situaciju i prikazati da su pretrpjeli veće štete nego što realno jesu.

''Bio sam na nekoliko terena i uvjerio sam se kako pojedinci nisu pretrpjeli gotovo nikakvu štetu, a pokušavaju nas uvjeriti kako im je uništeno 50% nasada. Vlada će podijeliti onoliko novca koliko ima, a još jednom pozivam ljude da realno prikažu kolike im je mraz štete nanio, a ne da varanjem pokušavaju oteti novac onima koji su stvarno oštećeni, rekao je Jović.

S druge strane, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg potvrdio je da će županijske vlasti isplatiti milijun maraka oštete poljoprivrednicima čije je usjeve mraz oštetio ili uništio.

Podsjetimo, Vlada HNŽ proglazila je na posljednjoj sjednici stanje prirodne nepogode u HNŽ, a istaknuto je kako će Vlada, nakon što Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta, u suradnji s mjerodavnim povjerenstvima za procjenu šteta jedinica lokalne samouprave, provede postupak procjene šteta, sukladno mogućnostima pomoći poljoprivrednim proizvođačima u saniranju nastalih šteta.

Također je istaknuto kako se očekuje da financijsku pomoć pri saniranju osiguraju i druge razine vlasti, kako bi zajedničkim naporima barem dijelom sanirali ogromne štete nastale u svim jedinicama lokalne samouprave u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

Kopirati
Drag cursor here to close