Dobit će i zipline

Pogledajte kako će izgledati rekonstruirani širokobriješki Borak

Gospodarstvo / Flash | 01. 06. 2017. u 07:40 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta prekogranične suradnje Grad Široki Brijeg je dobio 391.862,68 eura nepovratnih sredstava te će ukupno u rekonstrukciju parka i šetnice u Borku uložiti 461.014,92 eura.

Širokobriješki biser bi za 30 mjeseci, koliko je planirana provedba projekta od potpisivanja ugovora do radova, trebao zasjati sjajem kakav odavno zaslužuje.

Tako će u Borku, između ostaloga, biti uređena šetnica, postavljena rasvjeta, uredit će se zelene površine i postavit će se nove klupe, bit će postavljeno i nekoliko umjetničkih skulptura studenata širokobriješke Akademije likovnih umjestnosti.

Konačno će djeca dobiti novo igralište s pratećim rekvizitima, a izgradit će se i nekoliko višenamjenskih paviljona.

Kako doznaje Bljesak.info, radovi bi trebali početi na jesen nakon što Grad potpiše ugovore s izvođačima.

Festivalski trg

Također, bit će uređen i središnji multifunkcionalni trg gdje će se moći održavati festivali poput WHFesta te ostali zabavni, kulturni i sportski događaji. Predviđena su i dva parkinga koja će ukupno imati kapacitet za 105 automobila, a uz to će biti i parking za bicikla.

Mislilo se i na ljubitelje adrenalinskog užitka, tako će s Bošnjakovog brda na Cigansko brdo biti instaliran zipline koji će imati četiri postaje te će u dva navrata ''sijeći'' rijeku Lišticu. Projektom je planirana izgradnja stijene za penjanje te će se urediti dodatne pješačke staze kroz prirodu.

Glavni cilj ovog projekta je poboljšanje turističke ponude Grada Širokog Brijega, kao i stvaranje kvalitetnijeg ambijenta za život samih građana. Rijeka Lištica koja izvire nedaleko od centra grada, sa svim svojim izvorištima, tokom kroz kanjon i kroz grad stvara jedinstven prirodni ambijent sa velikim potencijalom u smislu turističke ponude grada, a i u poboljšanju svakodnevnog života građana.

Oplemenjivanje prostora

Svojim tokom u svega par kilometara od izvora do centra grada stvara različite ambijente, tako da je moguće šetnjom iz samog centra grada uz rijeku doći za 20-30 minuta do samih izvorišta i netaknute prirode. Tok rijeke od centra do samih izvorišta je upravo kostur ovog idejnog projekta koji u svojim dijelovima od juga prema sjeveru stvara različite ambijente praćene različitim sadržajima (od ugodne šetnje i vožnje biciklom do adrenalinskih sportova i planinarenja, te razgledavanje prirodne i kulturno-graditeljske baštine ovog kraja). Cijeli obuhvat je u lošem stanju, što se tiče održavanja, opremljenosti urbanom opremom, općenito je prisutna devastacija prostora.

Ovim projektom je planirano oplemenjivanje vrijednog prostora i ambijenta arhitektonsko urbanističkim intervencijama, opremanjem adekvatnom urbanom opremom, dodavanjem sadržaja, u smislu što boljeg funkcioniranja kao turističke destinacije a i samog gradskog javnog prostora.

Projekt ''Adriatic canyoning'' kojim su partneri iz tri zemlje aplicirali u okviru 1. poziva Interreg-IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro, u srpnju prošle godine, bit će financiran iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Povodom toga u Splitu su potpisana još tri ugovora. Uz ravnateljicu Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i čelnicu Upravljačkog tijela Stellu Arneri, ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u vrijednosti od 1.598.253,00 eura za projekt Adriatic Canyoning potpisao je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Šest partnera

Projektni prijedlog predat je u okviru treće prioritetne ose ''Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine'', i rezultat je zajedničkog rada šest partnera. Leader na projektu je Grad Široki Brijeg, a ostali partneri su: Općina Grude, Grad Drniš, Grad Obrovac, ''Zadra nova'' – Razvojna agencija Zadarske županije i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novog – Herceg-Novi.

Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1.880.297.68 €, dok je u okviru toga, za Grad Široki Brijeg predviđeno 461.014,92 €, od čega je 391.862,68 € bespovratnih sredstava.

Projektom Adriatic Canyoning se želi potaknuti razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te su u tu svrhu odabrane specifične lokacije (Peć mlini i Borak u BiH, Zrmanja i Čikola u Hrvatskoj, te Orjen i Vrbanj u Crnoj Gori) – mjesta bogata kulturnom i povijesnom baštinom,koja trenutno nisu dio postojeće turističke ponude, a koje će poslužiti kao model za razvoj aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Cilj projekta je ove lokacije integrirati u postojeću turističku ponudu s novim i atraktivnim turističkim sadržajem, namijenjenim turistima i posjetiteljima koji žele aktivniji i adrenalinski odmor.

Projekt će trajati 30 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Grada Širokog Brijega (BiH), te uz sudjelovanje partnera: grada Obrovca, grada Drniša i Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA iz Republike Hrvatske, te Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog iz Crne Gore.

Planirano je da se kroz projekt kreira prekogranični model za bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne baštine jadranskog zaleđa, kao i promocija aktivnog turizma koji posljednjih godina bilježi konstantni porast.

Na multilateralnom pozivu prekogranične suradnje, predano je ukupno 165 projekata, a Adriatic canyoning je zauzeo treće mjesto na rang listi za prioritetnu os 3, u okviru koje su sredstva odobrena za 5 projektnih prijedloga. Ukupno je odobreno financiranje 21. projekt u sve četiri osi.

Kopirati
Drag cursor here to close