Šarović

Podržat ćemo tekstilce, kožare i obućare da bi ostali konkurentni

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2016. u 11:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanjskotrgovinska komora BiH i Asocijacija tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH organizirali su okrugli sto o temi ''Stanje i perspektive u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji u BiH - unapređenje poslovnog ambijenta harmonizacijom carinskih propisa i carina u BiH sa carinama u EU''.

Cilj okruglog stola je dodatno upoznavanje nadležnih državnih institucija o nekim od ključnih problema u poslovanju bh. kompanija iz industrije tekstila, odjeće, kože i obuće, s vanjskotrgovinskom razmjenom koju ova branša ostvaruje u ukupnoj trgovinskoj razmjeni države i posebnim osvrtom na trgovinu s EU, kao i o neusklađenostima domaćih carinskih davanja na uvoz neophodnog repromaterijala iz Europske unije i potrebom harmoniziranja carina da bi time unaprijedili poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini i podigli konkurentnost domaćih kompanija na inozemnim tržištima.

Događaju je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji naglašava da je Ministarstvo vanjske trgovine zajedno s partnerima 2012. godine podnijelo veliki teret i promoviralo zakon o carinskoj tarifi, odnosno Odluku o suspenziji i smanjenju carinskih stopa posebno za tekstilce, obućare i kožare u BiH.

''To je tada protumačeno kao prijenos nadležnosti, izdaja i nešto slično, a danas vidimo da je to bila važna odluka za ovu granu privrede BiH. Oni su već četvrta i peta grana po važnosti kada je u pitanju vanjskotrgovinski bilans BiH. Njihov iznos dostiže nekih 650 milijuna eura, što je zavidno i mislim da se njihov prihod i rezultati u kontinuitetu povećavaju, te da za dvije do tri godine mogu postati treća po važnosti izvozna grana u BiH'', rekao je Šarović.

Ministar naglašava da je mnogo činilaca koji utiču na razvoj i podršku ovoj gospodarskoj grani, a Ministarstvo je jedno od njih, kao i entitetska ministarstva, poreska politika i politika zapošljavanja.

''Mi možemo pomoći kada je u pitanju carinska politika, zajedno s gospodarskim komorama, odnosno komorskim sistemom i Upravom za neizravno oporezivanje. Ministarstvo stoji na raspolaganju. Nastojat ćemo i dalje podržavati ovaj sektor koji je veoma važan. Zbog toga sam i danas tu, želim da čujem što gospodarstvenici traže, što im je potrebno, da bismo mi kao institucije mogli da im izađemo ususret'', objasnio je Šarović.

Dodao je da je Ministarstvo po zahtjevu gospodarskih komora u BiH na Vijeću ministara dogovorilo suspenziju carinskih stopa, odnosno ujednačavanje carinskih stopa s europskim za one tarifne linije za koje su kompanije i komore tražile, a ušteda po tom osnovu za 2015. godinu iznosila je oko pet milijuna KM, dok su benefiti bili još veći zbog povećane konkurentnosti i zapošljavanja, te dobivanja novih poslova.

Predsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH Radovan Pazurević ističe da će sudionici okruglog stola razgovarati o mogućnostima usklađivanja zakonske legislative s Europskom unijom da bi se gospodarskim subjetima u BiH omogućila konkurentnost i poboljšanje uvjeta rada, te da se nada da će participanti pronaći najbolje metode kako bi ovu gospodarsku djelatnost podigli na viši stupanj.

''Najbolji primjer za to je smanjenje carinskih stopa, o čemu je ministar Šarović govorio. Kada đon iz Kine dospije u Njemačku carina je tri posto, dok je u BiH 15 posto. Partneru u Njemačkoj je teško objasniti zašto je to tako i zato se nadam da ćemo raditi u pravcu izjednačavanja carinskih stopa'', objasnio je Pazurević i podvukao da nameti u BiH koče ovu granu industrije, zbog čega će ona vremenom prestati biti konkurentna.

Industrija tekstila, odjeće i obuće je četvrta i peta po robnoj razmjeni u BiH, dok u posljednjih pet do šest godina njen vanjskotrgovinski bilans iznosi više od sedam milijardi KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close